Redan de gamla grekerna förstod vikten av att tala väl för att kunna övertyga sin omgivning. De formulerade retorikens grundbegrepp - ethos, logos och pathos - som blivit ett rättesnöre för talskrivare världen över.
Ethos, det är att övertyga med sin karaktär, logos att förlita sig på logiska argument och exempel, medan pathos är att vända sig till åhörarens känslor.
Antikens greker tänkte väl aldrig analysera annat än tal och skrifter, men i boken "Bildens retorik" använder retorikprofessorn Brigitte Mral tillsammans med kollegan Henrik Olinder retoriska begrepp när de analyserar hur dagens nyhetsbilder används för att förmedla budskap och känslor - och påverka läsaren.
Med bilden har tidningarna ett kraftfullt redskap för att övertyga och beröra sina läsare. Känslorna som en bild förmedlar kan vara svåra att fånga i en text, och de flesta anser att bilder har hög trovärdighet.
Att tidningarna inte ägnar sig åt retorik, utan bara förmedlar sanning på ett så objektivt sätt som möjligt, kan vi glömma. Brigitte Mral och Henrik Olinder visar tidningarnas dramaturgi och vilken avgörande betydelse bilderna har. De ger exempel på såväl snillrikt genomtänkt bildval som ogenomtänkt redigering där texten säger en sak och bilden en helt annan.
Boken har valt ut två tidningar vars bildjournalistik beskrivs närmare: Kvällstidningen Expressen, där bilden spelar stor roll men där urvalet ändå sker intuitivt. Nerikes Allehanda satsar på bildjournalistiken med sex egna fotografer. Även här spelar bilden stor roll, och slutsatsen blir att varje tidning på ett eller annat sätt med sina bilder driver retoriska projekt.
"Bildens retorik" innehåller även några av nyhetsjournalistikens mest klassiska bilder, den nakna vietnamesiska flickan som flyr när hennes by bombats med napalm, polischefen Nguyen Ngoc Loan kallblodiga avrättning av en Vietcongsoldat i Saigon 1968, samt bilden när ett kapat flygplan flyger in i ett av tvillingtornen i New York 2001. Det är en övertygande redovisning av hur bilder kan fastna i minnet.
"Bildens retorik" är i första hand en bok för utbildningar inom kommunikation, foto och media. Men den är även nyttig läsning för de mediakonsumenter som vill öka medvetenheten om hur och i vilket syfte bilder används, och naturligtvis även för alla som på ett eller annat sätt arbetar med bilder på landets alla nyhetsredaktioner.