Nyheter blir allt snabbare böcker

Kultur och Nöje2005-11-16 06:00
Där nyhetsmedia slutar, tar böckerna över. Det dröjer inte länge efter en uppmärksammad nyhetshändelse, innan den blir bok. Och det går allt snabbare.
- Det här är ett sätt att möta folks behov av att veta mer, säger Lasse Winkler, vd och chefredaktör för branschtidningen Svensk Bokhandel.
Knappt har mediastormen darrat av förrän bokstormen kommer. I efterdyningarna av de senaste årens stora nyhetshändelser - Anna Lindh, Knutby, tsunamin - har det sällan gått mer än ett år innan den första boken i ämnet dyker upp.
Fenomenet är inte nytt, det har alltid skrivits faktaböcker om stora nyhetshändelser. Men inte så fort som nu. I januari 2004 avlossades skotten i Knutby. Ett halvår senare, innan rättegången ens var över, gavs den första av många knutbyböcker ut.
Lasse Winkler, chefredaktör och vd för branschtidningen Svensk Bokhandel, håller med om att det går allt fortare, och att titlarna blir fler.
- Förlagen står mer på tå vad gäller försäljning, man är mer vaken och man ser att det finns en marknad helt enkelt. Det här är ett sätt att möta folks behov av att veta mer, säger Lasse Winkler.
Men det går inte lika fort hela tiden. Knutby var en extrem mediahändelse, med förhållandevis få inblandade. Vilket banade väg för de många och snabba bokutgivningarna. Man kan jämföra med tsunamin: där kom den första boken inte ut förrän nio månader efter katastrofen.
- Det var en sådan fruktansvärd historia, så där man var tvungen att visa lite respekt. Där vågade man sig nog inte på en snabb grej, det hade kunnat bli för ytligt och tunt, säger Lasse Winkler.

*
På förlaget Bonnier Fakta, har man precis gett ut boken "Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak" av den riksbekante tsunami-överlevaren Pigge Werkelin. Nyligen gav man också ut "Mordet på Anna Lindh" av chefen för länskriminalpolisen, Leif Jennekvist. Men förläggaren, Albert Bonnier, vet inte om han håller med om att det generellt skulle gå snabbare med utgivningen av liknande böcker.
- Det som är nytt är att media har en väldig kraft när det händer en så stor sak som tsunamin. Då skrivs det fruktansvärt mycket på väldigt kort tid och på väldigt många platser. Och det genererar ju vissa saker, säger Albert Bonnier.
Naturligtvis har det ökade publiceringstempot en orsak. Nämligen pengar. Först ut säljer bättre; tempot från nyhetsmedia har i någon mån nästlat sig in hos förlagen.
- Grejen är ju den att när folk har köpt den första boken, så får de andra i ledet det väldigt svårt. Förlagen vill vara först, eftersom det säljer. Och det är klart att det kan påverka kvaliteten på sikt, säger Lasse Winkler från Svensk Bokhandel.
Han får medhåll från Albert Bonnier:
- Som i all media gäller det att vara först. Men det där är också en slags schablon. Det gäller ju också att vara bäst; först och bäst är bättre än allting annat.
Anna Lindh:
"Mijailovic: berättelsen om en mördare" av Edvard Unsgaard
"Mordet på Anna Lindh"
av Leif Jennekvist
Tsunamin:
"... och himlen var oskyldigt blå"
av Charlotta Ölander
"Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak" av Pigge Werkelin
"Tsunamin - den onödiga katastrofen" av Anders Wijkman
Knutby:
"Himmel och helvete: mord i Knutby"
av Terese Cristiansson
"Knutby: sanningen och nåden"
av Jan Nordling
"Pastorerna i Knutby: en autentisk kriminalroman" av Mårten Nilsson
"Barnflickan i Knutby: dramadokumentär" av Thomas Sjöberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!