Nya rådet - är det vad nämnden behöver?

Nyligen tog Kulturnämnden beslut att inrätta ett Kulturråd med 25 personer från kultursfären. Det har talats om behov av ett kulturråd under två års tid. Men uppdrag och sammansättning är inte helt lätt.

Kultur och Nöje2011-03-01 04:00

Redan med denna jätteförsamling på 25 personer har man i praktiken markerat att rådet inte kommer att ha någon stark ställning gentemot nämnden. Snällt kommer rådets ledamöter att lyssna till information från nämnden två gånger per halvår.

Men det blir inte så mycket tid för var och en att säga något, än mindre tid för djupgående diskussion. Envägskommunikation är ofta kännetecken för denna typ av råd. Nog så intressant för dem som sitter där, men inte vad nämnden egentligen behöver.

Stora råd av detta slag blir lätt spel för galleriet och brukar självdö när ledamöter upptäcker att de inte kan påverka. Nu skall rådet utvärderas redan efter ett år. Men nämnden borde tänka strategiskt redan nu.


Strategiskt råd
Betydligt effektivare torde vara att knyta ett litet råd till Kulturnämnden. Ett strategiskt råd bestående av sju-åtta personer, medvetet utvalda och handplockade, som kan vara tydligt rådgivande och som kreativt och konstruktivt kan diskutera aktuella kulturfrågor.

Initiera debatter. Diskutera ambition och utveckling. Diskutera kvalitet och inriktning av konst och kultur. Diskutera Gotlands unika möjligheter. Diskutera samarbete och internationella kontakter. Föreslå tillfälliga grupperingar för penetrering av särskilda kulturfrågor.

Ett sådant strategiskt råd skulle kunna stärka kulturnämnden i sitt uppdrag att hävda kulturfrågorna gentemot andra politikområden, att kunna stå emot nedskärningar och att bli en extra kraft i förhandlingar med det statliga Kulturrådet.

Sammansättningen av de 25 i det nu beslutade rådet kan alltid diskuteras. Ett råd där "alla" skall vara med blir det några som ändå känner sig åsidosatta. Så är det med denna typ av representativa församlingar.


Saknar barn och unga
På listan saknar jag definitivt en viktig grupp: barn och unga. Det står visserligen att barn- och ungdomskultur skall representeras genom två förvaltningar. Men det måste vara ungdomarna själva som skall in, inte en vårdnadshavare.

Idérika kulturungdomar kan inte vara svårt att hitta. Prioritet av barnkulturen enligt kulturplanen måtte väl ändå betyda att ge dem själva möjlighet att få komma till tals. Dessutom kan jag på långa listan sakna Gotlands unika och välförgrenade hembygdsrörelse.


Något annan behövs
Denna stora församling får nu ges en chans, men det är något annat som egentligen behövs.

Varför inte både ock? En stor församling för information och viss diskussion och idégivning. Och så ett råd/grupp med smart sammansättning och ett medvetet uppdrag som kan bli till ett starkt strategiskt instrument för att hävda och utveckla kulturlivet på Gotland.

Så här skulle kulturtrojkan kunna se ut: Kulturnämnden, Kulturrådet och Kulturstrategiska gruppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!