Nu lyfter Bitter- fittan Airlines

Bitterfittan. Sofia Wärngård Lang spelar kvinnan som upptäcker att orättvisorna mellan män och kvinnor i det svenska samhället. Fredag den 8 maj är det premiär på Kupan i Visby. Bilden är tagen vid provföreställningen i Slite.
Foto: Tobias Wallström

Bitterfittan. Sofia Wärngård Lang spelar kvinnan som upptäcker att orättvisorna mellan män och kvinnor i det svenska samhället. Fredag den 8 maj är det premiär på Kupan i Visby. Bilden är tagen vid provföreställningen i Slite. Foto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Kultur och Nöje2009-05-08 04:00
Teatermonologen "Bitterfittan Airlines" handlar om jämställdhet, föräldraskap och kärlek. Föreställningen som belyser genusfrågorna bygger på Maria Svelands debutroman “Bitterfittan" som skapade stor debatt när den kom ut 2007.
- Det här är en humoristisk resa in i självförståelsen. Vi får följa en nybliven mammas chockartade upplevelse när hon upptäcker att det finns orättvisor mellan könen i Sverige i dag, berättar Karin "Kickan" Holmberg, som skrivit och regisserat fritt efter boken.

Resan till insikt gör kvinnan i dubbel betydelse. Hon flyger i väg på solsemester och upptäcker under tiden sig själv i sammanhanget.
Sofia Wärngård Lang spelar kvinnan som får upp ögonen för bristen på jämställdhet mellan könen. Insikten får hon bland annat genom fakta, renodlad i siffror. Dit hör att 30 procent av alla tvååringar har en pappa som aldrig tagit ut föräldraledighet och att 90 procent av alla dödsolyckor i trafiken orsakas av män. Att kvinnan har 84 procent av mannens lön, och 68 procent av hans pension är andra uppgifter som hon delar med sig av under föreställningen.
- Efterhand accepterar hon sin bitterhet, och försöker i stället ändra på saker. Hon gör upp med sin "bitterfittighet" när hon får syn på orättvisorna, berättar Karin "Kickan" Holmberg.

Pjäsen, liksom boken, har som syfte att väcka debatt och reflektion och kring könsrollerna som finns i samhället i dag.
Tidigare i år spelades två provföreställningar, i Röda korsets lokaler i Slite och Hemse.
- De togs emot väl och väckte mycket skratt, reaktioner och diskussioner om de roller som män och kvinnor ofta går in i när de bildar familj. Många uttryckte också frustration över att inte kunna bryta mönsterna. Nu har vi vässat manus och vi kommer att köra i 180 vid premiären, säger Karin "Kickan" Holmberg. 
Premiären på Kupan i Visby i dag är redan fullbokad. Ytterligare två föreställningar ges på Almedalsbiblioteket den 10 maj och den 17 maj. I höst fortsätter föreställningen på turné på Gotland och i landet. Föreställningen ges i samarbete med Röda korset, Konst och experiment (Kex), Gotlands kommun, Vänsterpartiet, ABF och RFSL.
Manus och Regi:
Karin Kickan Holmberg
Medverkande:
Sofia Wärngård Lang
Producent:
Emelie Bergbohm
Scenografi:
Sara Gustafsson,
Mari Ljungström
Formgivare:
Maria Lilja
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!