Från och med nästa år är Gotland en av fem regioner i landet som själva fördelar de statliga kulturbidragen enligt den nya samverkansmodellen med en kulturkoffert.
Framtagandet av kulturplanen, som uttrycker en klar ambitionshöjning, har skett i stort samförstånd mellan de politiska blocken och det var endast tre ord som i går vållade politisk debatt och votering när planen antogs.
I den borgerligt styrda kultur- och fritidsnämnden hade föreslagits att fler anordnare än bara Kulturskolan skulle få möjlighet att bruka den summa pengar som finns avsatta för Kulturskolans verksamhet.
Efter votering, först i kommunstyrelsen och i går även i kommunfullmäktige, så beslutades att Region Gotland ska verka för att de kommunala medlen till undervisning inom musik, dans, teater, konst, film och nya medier ska hanteras av Kulturskolan.
Det borgerliga blocket förlorade voteringen med 34 röster mot 37.
Tre nya miljoner
Men under den inledande debatten delades det egentligen bara ut rosor för det arbete som lagts ned för att skapa den regionala kulturplanen.
Detta trots att tiden varit knapp för ett så omfattande arbete, där man inte bara försökt att beskriva de institutioner som inledningsvis omfattas av kulturkofferten, utan också det gotländska kulturlivet i stort.
Det var också full politisk enhet om de regionala satsningar som behövs för att möta det statliga kulturrådet i de kommande ekonomiska förhandlingarna.
Satsningen består av ytterligare en och en halv miljon kronor som man nu hoppas ska generera lika mycket av statliga medel tillbaka till det gotländska kulturlivet - en ytterligare satsning på tre miljoner, från drygt 39 till drygt 42 miljoner kronor, varav kommunen står för drygt 19 miljoner.
- På Gotland finns cirka 1 000 personer som får sin utkomst genom den kulturella och kreativa näringen, en stor och viktig gren för den regionala utvecklingen och därför behövs den här ambitionshöjningen, förklarade Stefan Nypelius (C).
Bra kulturskola
- Det känns bra att stå här just nu när planen ska antas, men arbetet i nämnden utan tillräcklig information och underlag har inte alltid varit lätt, förklarade Bodil Rosengren (V) som varit med under hela resan.
- Vi har en bra kulturskola, så varför ifrågasätta den, undrade hon under debatten.
Satsningen på en kulturarvskonsulent och ett kulturarvsråd fick också positivt bemötande från båda blocken, men Majvor Östergren tyckte att fullmäktige kanske borde ha spänt bågen ytterligare.
- När det gäller de ekonomiska satsningarna, borde vi kanske satsat ytterligare en miljon? sa Majvor Östergren (S) från talarstolen.
Följde debatten
Kulturskolans chef Matti Vuorinen följde den ideologiska debatten om hur skolans pengar bör användas från åhörarplats.
Han fick höra argument om hur fler kulturanordnare skulle komma landsbygden barn och unga till del och om det systemskifte det i så fall skulle innebära för kulturskolan.
- Diskussionen att utveckla kulturskolan på landsbygden vill vi gärna fortsätta, var Matti Vuorinens kommentar.
Även förvaltningschefen för kultur- och fritid, Lars Danielson fanns på plats under debatten och tog del av beslutet.
- Nu är kulturplanen antagen, vi har ytterligare pengar på fickan och är beredda att inleda de ekonomiska förhandlingarna med statliga kulturrådet. Det blir en spännande process, sa Lars Danielson.
Delegation ska utses
Det ankommer nu på Regionstyrelsen att utse en delegation som ska ansvara för de kommande förhandlingarna med Kulturrådet samt återkomma med avstämningar i kommunstyrelsens arbetsutskott.
Arbetet att sedan fördela kulturpengarna till de olika institutionerna som omfattas av kofferten blir ett jobb för kultur- och fritidsnämnden i samverkan med institutionerna och det regionala kulturråd som är under bildande.