Nominerad till Kasper Salin-priset

Gotlandsboende Andreas Forsberg kan prisas än en gång för Studio Furillen.

Ingången göms bakom en av cortenplåtarna i fasaden. Det är plåtar som inte rostar men med tiden får en rödbrun patina.

Ingången göms bakom en av cortenplåtarna i fasaden. Det är plåtar som inte rostar men med tiden får en rödbrun patina.

Foto: Petra Jonsson

Kultur och Nöje2011-10-21 04:00

För några veckor sedan fick han ta emot de svenska arkitekternas näst finaste pris, "Debutpriset" som delas ut av tidskriften Arkitektur.

På fredag den 11 november kan han vinna det största priset av dem alla - "Kasper Salin-priset" - som delas ut vid en ceremoni under Arkitekturdagen på Stockholms universitet. Även denna gång är han en av fyra nominerade och det gäller fortfarande för hans stora projekt Studio Furillen.

Det har verkligen gått fort sedan halva juryn var här på Furillen i somras och tittade på studion, säger Andreas Forsberg.

- När sedan hela juryn återkom i augusti förstod jag att endast ett fåtal objekt återstod och att jag hade en rejäl chans att bli nominerad till priset, tillägger han.

Om man ska använda sig av en idrottsmetafor kan man kalla numera gotländske arkitekten Andreas Forsberg för årets "rookie", som först tar sig upp i elitserien och bara några veckor senare spelar SM-final.

I dag är han en av fyra delägare i arkitektfirman AQ-arkitekter med bas i Eskilstuna och med lokalkontor i Stockholm och Visby.


Bestämde sig vid 10
- Jag hade nog redan i tioårsåldern bestämt mig för att rita hus. Arkitektstudierna i Göteborg, Stockholm och Berlin avslutades 2000 och jag fick jobb på AQ-arkitekter i grannstaden Eskilstuna, en byrå som då var i förändring, berättar Andreas Forsberg som växte upp i Köping.

Ända sedan han som 25-åring kom hem från Berlin har han drivit tesen att man kan skapa stor arkitektur även från en liten ort, något han tagit med sig till Gotland.

Under sina tolv år som verksam arkitekt har han inte bara renodlat sitt formspråk mot det enkla och rejäla, han har också insett vikten av närvaro i arbetet, såväl i det stora som detaljerna.

Till Gotland kom han för första gången för 7-8 år sedan då samarbetet med Johan Hellström på Furillen startade.

Det var också Andreas som ritade Björn Ulvaeus studio, ett bygge som sedan fick läggas ned eftersom det inte beviljades bygglov.

- Men jag köpte även en egen tomt alldeles i närheten och där beviljades bygglov, trots att den också ligger lika mycket inom strandskyddet, förklarar Andreas Forsberg.


Gillar att bygga nätverk
Han har en lugn och målmedveten framtoning och beskriver sig själv som en "doer". Han älskar att hitta samarbetspartners på nära håll, bygga nätverk och ta tillvara det lokala hantverkskunnandet som det finns speciellt mycket av här på ön.

- Dessutom gillar jag att arbeta i världsarvet, här finns så många spännande kontraster, harmoni kontra utveckling, och så har jag en förkärlek för laddade platser som här på Furillen, säger han.

Studio Furillen har varit ett speciellt utvecklande projekt, men också en ynnest att få göra.

- Det har ju också skapat uppmärksamhet, ett spännande hus som ligger mig varmt om hjärtat. Hoppas uppmärksamheten gör att jag får vara med i fler liknande projekt, säger Andreas.

Andreas gillar de basala formerna.

- Spänningen skapas när de sätts samman av traditionella och gedigna material - trä, betong, stål, koppar och andra metaller. Det är enkelheten tillsammans med bra material som skapar bra arkitektur, säger han.

Han ser sig som en konstnär som målmedvetet reducerar sin bild så långt det är möjligt.


Vill ha full kontroll
Samtidigt vill han ha kontroll över processen. En idé förblir en idé om den inte realiseras. Det handlar om hela kedjan av ritning, teknik och sedan bygget.

- Man måste alltid vara redo att kompromissa och pruta 15 procent, där går gränsen, menar Andreas.

Men när det gäller Studio Furillen har det nästan varit ett omvänt förhållande. Det var ägaren som ville lyfta in mer high-tech, exempelvis hydrauliken till de nedsänkbara väggarna där Andreas planerat för vevar och handkraft.

- Det var kul att få realisera det här projektet i full skala med en beställare som var beredd att gå hela vägen och ligga i framkant, säger Andreas Forsberg.

Studio Furillen startade med en studieresa till Sea Ranch i Kalifornien tillsammans med Mikael Blomqvist i november 2008.

Väl hemma i Visby startade skissandet och i februari 2009 var bygglovet klart. Bygget av den 500 kvadratmeter stora byggnaden startade våren 2009 och stod klar våren 2010 då detaljer och inredning påbörjades.

Under tiden har Andreas Forsberg också producerat en bok om Studio Furillen tillsammans med den grafiske formgivaren Henrik Nygren i Ar.


Bok och tv-serie
Det har resulterat i ett praktverk för att marknadsföra studion och den har tryckts i en begränsad upplaga.

Med förord av Mattias Jersild, svartvita bilder från miljöerna runt studion av Björn Keller och Åke E:son Lindmans färgbilder av själva studion har Andreas Forsberg också fått möjlighet att utrycka sina egna tankar om slutenhet och öppenhet, om enkelheten och det komplexa, om materialen och den karaktär han velat skapa i det forna industrilandskapet.

Dessa tankar kommer han troligen att utveckla vidare som programledare för en serie om tio timslånga program om arkitektur som kommer att sändas av kanal 8 med start i januari.

Här kommer han att genomkorsa landet med sin gräddvita P1800 och visa upp ett 20-tal mycket speciella hus, med stor slagsida på Gotland.

- Sammanlagt två program kommer att fyllas av gotländska hus, något jag numera värnar mycket om, lovar han.


Håller tummarna
Men först kommer han att närvara vid Arkitekturdagarna. Om sina egna chanser att vinna Kasper Salin-priset är han mycket ödmjuk.

- Det är svårt att jämföra en tunnelbanestation i Malmö och en bastu och ett spa ute i skogen med Studio Furillen.

- Men visst, man känner att man är på spåret, säger Andreas Forsberg.

Även Mikael Blomqvist, ägare till studion, håller tummarna.

- Fantastiskt roligt för honom, och för vårt bygge, om han vinner. Jag skulle bli lika glad som honom, säger han.

Namn: Andreas Forsberg

Ålder: 35 år

Bor: Deltidsboende i Visby som inom kort kommer att övergå i heltidsboende.

Familj: Sonen Mondrian, 3,5.

Arkitektur på Gotland: Bland annat spången över Novgorodgränd mellan Pay-Ex två fastigheter, kvarteret Släggan i Visby innerstad, radhus och lägenheter på Visborgs slätt pågår just nu.

Aktuellt: En av fyra nominerade till Kasper Salin-priset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!