Nog behövs pigga kulturdebattörer

Jan Sundström raljerar i ett inlägg i gårdagens GT över kulturdebatten på Gotland. Han undrar om det månne finns stipendier eller bidrag för att flytta till Gotland för att delta i kulturdebatten. Bristen på kulturdebatt har ju debatterats en del under senare år, bland annat har jag själv lyft fram detta dystra faktum.

Kultur och Nöje2012-06-13 04:00

Men så kommer Jan Sundström med ett överraskande påstående - att han aldrig läst vad debattören Lindgren vill debattera i sak. Då har han följt debatten dåligt under de fyra år jag gjort ett 90-tal inlägg.

Jag har återkommande kritiserat de ideliga sparåtgärder som drabbar kulturen.

Inte minst mot bakgrund av att Gotland ansträngde sig att bli en av de första Kulturregionerna i landet.

Det var bra att nå dit, men sedan blev det platt intet av större satsningar och utveckling av kulturen. Det ekar betänkligt i Kulturkofferten. Att efterlysa ekonomiska resurser är väl att debattera i sak?

Hösten 2008 krävde jag att två procent skall avsättas årligen till kulturen i budgeten.

Jag har efterlyst partiernas kulturpolitik och envetet försökt förmå kulturpolitiker att träda fram för att berätta om visioner, program och konkret politik. Det är väl att debattera i sak.


Grundbult
Jag har gång på gång tagit upp kultur för barn och unga och vad det kan betyda också för samhället. Jag har efterlyst ett ökat kulturutbud i skolan.

Det skall sägas att det händer en del med "Kultur i skolan" och Länsteaterns ambitiösa spelprogram för barn och unga. Det är bra i sak.

Jag kritiserade skarpt Svenskt Näringslivs rapport som offentliggjordes under Almedalsveckan förra året. Där humaniora, konst och kultur på högskolor ses som onyttigheter. Det hade varit värt att debattera i sak även på Gotland.

Jag har kritiserat nedskärningarna i biblioteken på Gotland, bland annat indragningen av barnbibliotekarien på Almedalsbiblioteket. Biblioteken är en grundbult i ett samhälles kulturliv. Barns läsande och barnbokens ställning är ständigt angeläget att debattera i sak.

Neddragningarna av stöd till Romateatern och Medeltidsveckan har lyfts fram i debattinlägg. Då har det handlat om såväl regionens njugghet som Svenska Spels avhopp.


Kulturgala
Kulturutbud i kyrkan har debatterats. Uppmärksammade konstutställningar i domkyrkan har varit en känslig fråga. Men nu tycks detta viktiga kulturutbud ha blivit etablerat.

Jag har också slagit ett slag för att Gotland skall bli plats för fristadsförfattare. Och så en udda fråga, måhända, att det borde finnas en årlig kulturgala i likhet med idrottsgalan där kulturen lyfts fram och synliggörs.

Till alla dessa sakliga exempel kan jag, till skillnad från Jan Sundström, tycka att debatt för debattens egen skull kan vara av värde. En förutsättningslös debatt om kultur och yttrandefrihet, om kvalitet och om kulturens betydelse för att få människan att växa, ja det behöver sannerligen ventileras.

En aktiv kulturdebatt behövs, såväl i sak som med idéinnehåll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!