Nicolaistiftelsen har tröttnat
Efter Kammarkollegiets besked om att inte godkänna stiftelsens förslag på ändrade ändamålsstadgar, har styrelserna beslutat att lämna bollen till Gotlands kommun, Föreningen Gotlands Fornvänner och Gotlands Frimurares fastighetsbolag. Det finns enligt stiftelsen och vänföreningen två alternativ: lägga ner hela projektet och låta Riksantikvarieämbetet (RAÄ) genomföra den nödvändiga upprustningen för 20-30 miljoner kronor, eller lägga ner den nuvarande stiftelsen och bilda en ny med tydliga ändamålsstadgar som möjliggör ett avtal med RAÄ.
Gotlands kommun, Fornvännerna och Frimurarna är de intressenter som står bakom bildandet av en stiftelse för att samla in de nödvändiga pengarna till en renovering av ruinen. För att kunna börja samla in pengar krävs ett avtal med RAÄ som äger ruinen, där man reglerar förvaltningen av fornminnet. RAÄ har krävt en tydlig part att skriva avtal med och hittills inte ansett sig kunna fullfölja detta.
Insamlingsstiftelsen känner sig nu inmålad i ett hörn och ser inga möjligheter att klara ut frågan och skriver därför till ledningarna för Gotlands kommun, Föreningen Gotlands Fornvänner, Gotlands Frimurares fastighetsbolag och Riksantikvarieämbetet:
"Vi, som av stiftarna fått förtroendet att arbeta med detta projekt, tycker att det är angeläget att en upprustning kommer till stånd, men med det motstånd som vi nött från myndigheterna i Stockholm ser vi ingen möjlighet att fullfölja uppdraget. Vår tolkning av dessa säregna byråkratiska turer är att det på RAÄ finns ett grundmurat motstånd mot att medverka till en upprustning av Sant Nicolai till en modern konsertlokal".
Brevet är undertecknat av Allan Larsson, ordförande i Sankt Nicolaistiftelsen, Inger Harlevi, vice ordförande i stiftelsen, samt Lennart Koskinen, ordförande i Sankt Nicolai Vänner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!