Nerv och täthet saknas denna gång
"Den döende dandyn" heter boken där den gotländske konsthandlaren Egon Wallin mördas och till allmänt beskådande hängs upp i Dalmansporten i ringmuren.
Denna händelse får som följd att helt nya sidor hos denne gemytlige person kommer upp ur skumrasket. Konsthandlaren hade i största hemlighet planerat att den vernissage han hållit denna sista dag i livet skulle vara den sista eftersom han sålt sitt galleri och tänkte lämna både sin hustru och Gotland. Allt var planerat in i minsta detalj för framtiden när en mördare korsar hans väg.
Även en raffinerad tavelstöld på Waldemarsudde i Stockholm, Nils Dardels "Den döende dandyn", vävs in i handlingen där konst, kärlek, homosexualitet och hämnd är de starkaste drivkrafterna.
*
Som deckare eller spänningsroman faller dock "Den döende dandyn" ganska platt. Den nerv och täthet som kittlade läsarna i "Den du inte ser" och i viss mån i "Den inre kretsen" - Mari Jungstedts tredje Knutas-deckare som utkom för ganska exakt ett år sedan - saknas den här gången.
I stället är det en ganska sakta redogörelse för en spaningsutredning kring två mord med förgreningar till Stockholms konstvärld där den korta uppgörelsen i slutkapitlen varken är ganska dramatisk, spännande eller oväntad.
Till bokens fördelar kan istället läggas en kort tillbakablick om tillkomsten av Muramaris som byggdes vid förra seklets början av konstnärsparet Ellen och Jonny Roosval och den roll som målaren Nils Dardel hade för ställets arkitektur och trädgårdar.
Ännu en gång spekuleras det om att hans berömda målning "Den döende dandyn" skulle ha målats just på Muramaris.
*
Istället handlar romanen mest om kärlekslös uppväxt, om det vakuum som många barn hamnar i när karriärer och prestige blir viktigare än allt annat. Om att bli "sedd för den man är" går som en röd tråd genom berättelsen - hos förövaren, offren och det är även det bärande temat inom den grupp av gotländska kriminalpoliser som utreder fallet.
Så är det också för romanernas kärlekspar, teve-journalisten Johan Berg och hans blivande hustru Emma Winarve vars relation ställs på hård prov även den här gången, vilket kräver ytterligare minst en bok.
Bokförlag och filmbolag må ha optioner på en ny Knutas-deckare om året eftersom böckerna går åt som smör i solsken, men det innebär också att författaren sålt skinnet innan björnen är skjuten.
Mari Jungstedt har redan visat att hon är en kapabel deckarförfattare och att hon har något väsentligt att säga sin publik. Det måste hon utnyttja bättre nästa gång.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!