Naturmåleri i miljödebatten

Kultur och Nöje2006-11-18 06:00
Hoten mot naturen och miljön är plötsligt ett aktuellt ämne i medierna i höst. Det talas och skrivs som aldrig förr om koldioxiden, den globala uppvärmningen, och skövlingen av naturresurserna.
Ett sätt att se på naturen är att gå till Nationalmuseums pågående stora utställning Naturens spegel. Utställningen är en mäktig upplevelse över hur 1800-talets landskapsmålare såg på naturresurserna.
Dagens tongivande konstnärer arbetar inte med landskapsmåleri och de fåtal som ändå gör det skildrar inte hoten mot naturen och exploateringen av resurserna - utan det är mera ett plock med färger och former i harmoniska kompositioner utan anspråk på att säga annat än att naturen är en vacker kuliss att se på. Många menar att en sådan naturskildring är vilseledande i vår tid.
Nationalmuseums utställning är indelad i fem kategorier: Det sublima Norden, Nära naturen, I det fira, Stämningslandskapet, och Det inre landskapet. De fem kategorierna kontrasterar och fördjupar ämnet naturen med ett hundratal målningar utförda mellan 1840 och 1910 av ledande nordiska konstnärer.

*
Utställningens femte del, Det inre landskapet, innehåller exempelvis två verk av Edvard Munch som visar på övergången från gestaltningen av landskapet som enbart motiv och upplevelse, till naturen som en konceptuell idé. Den konceptuella idén är konstnärens egen subjektiva uppfattning om naturens värde.
Mästerverken är flera. Den mest dramatiska målningen är kanske Akseli Gallen-Kallelas monumentala "Imatra om vintern", målad 1893. Gallen-Kallela har avbildat en forsande bäck i ett vinterlandskap. Det som finns på målarduken är en mästerlig illusion av en friskt forsande bäck såsom vi ser den i verkligheten.
Det moderna friluftsmåleriet och impressionismen växte fram i Frankrike under andra hälften av 1800-talet, men i de nordiska ländernas landskapsmåleri från samma tid finns inte mycket av referenser till det modernistiska ute i Europa.
Anders Zorn sägs ha en närhet till den franske impressionisten Auguste Renoir - men Zorns målning "Badande flickor", från 1890, är en genuint nordisk målares bild av sinnlighet och naturens tänkta harmoni med människan. Utställningen visar också på olika nationella särdrag i naturmåleriet i Norden.
Carl Larssons "Friluftsmålaren", från 1886, skildrar för många åskådare själva meningen med allt måleri och sanningen om målarens roll och uppgift.

*
Utställningen Naturens spegel är en högtidsstund för den som vill njuta av måleri i dess yppersta form. Att exempelvis se ett enda av Gallen-Kallelas mästerverk är värt hela utställningen.
Målarna upptäckte naturens storhet och värde på 1800-talet. Detta måleri tillhör nu det förgångna, men utställningen Naturens spegel, och måleriet från den tiden, kan öppna ögonen för det som står på spel idag.
Utställningen pågår fram till 14 januari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!