När sju sorter inte räcker
Foto: Fotograf saknas!
Så har det sett ut de senaste fem åren, sedan Hoburgs hembygdsförening tog upp traditionen att bjuda på helgmillum.
Vid senaste kaffikalaset avslöjade föreningen att man hade en bok på gång. Till årets gotländska bokmässa i maj var den dock inte klar, så man hade inte annat än kaffebröd att bjuda på i montern.
Nu har "Kaffikalas vid Bottarve" kommit ut på Gotlandica Förlag. Boken berättar om traditionen med helgmillum, och rikt illustrerad med Ulf Lindners bilder får man ta del av hur det går till när Bottarve håller kalas - ända från det att de stora kaffepannorna sätts på vedspisen till den efterföljande diskningen av kaffekoppar i zinkbalja.
Ing-Marie Tellström skriver om Bottarves historia, men övriga texter svarar Lena Katarina Swanberg för. Här får man allt som behövs för att ordna ett eget kaffekalas med 16 recept - saffransbullar, klenäter, rullrån, gorån, korintkakor, franska våfflor, glaskringlor och flera sorter till.
Till varje recept finns även en presentation av kakbakerskorna. Erna Svensson i Burgsvik berättar om sin mjuka pepparkaka, klassiskt gjord med lingon och sur grädde, Annika Westberg vid Norrgårde i Hamra avslöjar att hennes glaskringlor bakas med ett recept från svärmor, och Lia Mårtensson vid Sallmunds i Hamra berättar hur man gör en mandelkaka på 24 ägg. Klar kvinnodominans alltså, männen syns mest på bild när de trängs runt kakfaten. Boken innehåller även recept på pomeranslimpa, saffranspannkaka och ugnstrull.
Lena Katarina Swanberg beskriver helgmillum och kaffikalas som "ett par timmars hängiven sockerdyrkan, påtår och tretår, och en rejäl dos umgänge". Med "Kaffikalas vid Bottarve" har man alla förutsättningar som behövs för att ordna ett rejält gotländskt kaffikalas hemma.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!