Och detta trots att vi lever i en tid där "kreativa lösningar" och "kreativa medarbetare" står så högt i kurs.
- Vi vill ha en kreativitet - men vi vill ha den i koppel, säger Lilli Lev.
Med skrivandet som sitt verktyg och en stor portion lekfullhet vill hon gjuta nytt liv i den skaparkraft som alla har inom sig.
- Det här är mitt kall, säger Lilli med eftertryck.
Lilli växte upp på en ö i sydvästra Finland. När hon berättar om sin barndom beskriver hon en magisk värld, fylld av fantasi. En häst och en get var hennes bästa vänner. Men Lilli drog ut i livet och blev en ganska rastlös själ. Hon pluggade olika kurser, reste runt i världen och provade på att jobba som både diamantförsäljare och flygvärdinna utan att någonsin känna att hon hade hittat hem.
Men livet tog en vändning. När Lilli väntade sitt första barn blev hennes mamma sjuk och dog. Här stod hon nu med en stor sorg, en liten bebis och många tankar. När hon inte längre kunde ge sig ut på upptäcktsfärder i världen begav hon sig i stället ut på en inre resa och började på sin första kurs i kreativt skrivande.
- Jag skrev om sorgen efter mamma, om hur livet gav och livet tog. Och skrivandet var läkande, det skapade ordning i mitt kaos.
Konsten att hitta sin kreativitet och genom den hitta hem i sig själv vill Lilli Lev förmedla till andra. För ett år sedan startade hon företaget Crea vita, som inriktar sig på kurser i kreativt skrivande och nu har hon flera grund- och fortsättningskurser på gång.
Det är inga vanliga skrivarkurser. Subjekt, predikat, stor bokstav och punkt får hamna där de vill. Det viktiga för Lilli är att få igång ett kreativt tänkande och flöde.
- Vi ska vara så duktiga hela tiden: Duktiga på jobbet, bra på att laga mat och på trädgård och på inredning. Och så är det barnen också... Det finns så många krav! I mina barnsliga övningar kan man inte misslyckas. Här handlar det bara om att leka.
Renée Wolf och Margareta Gustavsson har gått grundkursen och de uppskattar just lekfullheten.
- Den roligaste övningen var när vi skulle skriva om vad skorna pratar om i garderoben. "Men vad är nu detta" tänker jag först, men sedan märkte jag att det bara flöt på. Det blev så himla roligt när skorna börjar resonera med varandra, berättar Margareta.
- Jag hade ingen aning om att mina skor kunde surra så mycket! Det finns en tillåtande atmosfär på kursen som får en att släppa på den censur som vi alla har inom oss. Jag visste inte att jag var så här barnslig, skrattar Renée.
Lilli bjuder på ett smakprov på en övning i att få igång det fria tänkandet.
Om livsglädjen vore en färg, vilken färg vore den då?
Lätt som en plätt. Babyrosa förstås!
Om livsglädjen vore en byggnad, vilken skulle den då vara?
Ett torn tänker jag, men slår bort tanken i nästa sekund, för torn är ju egentligen ganska malliga.
Och där gick jag rakt i fällan. Censuren slog till.
Med visualiseringsövningar, musik och bilder försöker Lilli få kursdeltagarna att kasta loss.
- Alla människor har olika startknappar. Man ska gärna ruskas om lite, för då händer det någonting inom en, förklarar Lilli.
Och det syns när det händer, tycker Lilli:
- När en människa hittar sin kreativitet och skapar någonting blir det en glädje som syns i ansiktet. Det lyser! Efteråt är många förvånade över vad de kunde skriva.
Renée Wolf är glad över att ha hittat sin skaparkraft:
- Vad det blir av den spelar inte så stor roll, det viktiga är att den finns, för förnekar man den så förnekar man livet. Ingen har hindrat mig från att skapa, men jag har satt upp egna hinder. Jag har inte gett mig tid, berättar Renée.
- Kreativiteten är vår unika röst och den behöver tid, säger Lilli.
Hon återkommer till liknelsen om kreativiteten som ett frö som måste vårdas. För att fröet ska kunna bli den blomma det har förutsättningar för att bli behöver det en kärleksfull, trygg och tillåtande växtplats.
Då kan det utvecklas till den unika blomma som det har förutsättningar för att bli. Renée tycker att den liknelsen är bra:
- Man måste också fundera över hur den egna "jorden" ser ut. Har jag en trygg och tillåtande miljö på jobbet och hemma i familjen? Om inte så måste man börja kompromissa och då stendör kreativiteten.
En nyfikenhet på att skriva, nyfikenhet på livet och en lust att fortsätta växa.
Det är egenskaper som förenar många av de som går på Crea vita-kurserna. Och de flesta som kommer är kvinnor. Men Margareta Gustavsson tror att många unga män och barn skulle må bra av att söka efter sin egen röst.
- Det ställs så mycket krav på de unga. De skulle behöva förlösas lite grann. Lillis poäng att vi ska leka och vara barnsliga är så himla bra, säger Margareta.
När ord förlöser skaparkraft
Alla barn föds med ett frö av kreativitet inom sig. Det gror och frodas i barndomens mylla av lekfullhet, men hos många vissnar plantan på vägen mot vuxenlivet.
Glädje. "Det händer något när folk hittar sin kreativitet. Det blir en glädje som syns i ansiktet", förklarar Lilli Lev.
Foto: Rolf Jönsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!