När Hemse kallades Långby och händelser på Mästermyr

Kultur och Nöje2006-09-22 06:00
Nr 6 i häftesserien om Hemse föreligger nu. Som brukligt är det ett späckat och väl ämnesblandat häfte som Hemse hembygdsförening med Folke Jonsson som huvudskribent utkommit med.
Några axplock ur innehållet:
Mästermyr ägnas uppmärksamhet och det konstateras att det alltid varit ett spännande område. Den stora utdikningen inleddes 1902 vid Snoderkvarn, belägen ungefär mitt emellan landsvägen och Kvarnåkershamn. Ett projekt som gick på ca 500 000 kronor i dåtidens penningvärde. I dag omfattar den utdikade myren drygt 1 500 ha.
Många historier finns kopplade till arbetet. År 1910 kunde lantbruksingenjör Berggren avsyna hela projektet. Vid avsyningen fördes han dock bakom ljuset av schaktmästaren. Vid kontroll av djupet på kanalen hade den man som gick med "stången" fått instruktioner var han skulle sätta ner den, på de ställena hade man grävt lite djupare, det vill säga till rätt djup. Han skulle egentligen sätta ner "stången" när Berggren ropade halt men det låtsades han inte höra, erkände han 50 år senare.
På myren har mycket timat. 1936 hittades den berömda Mästermyrskistan under plöjning, en kista med 85 olika verktyg daterade till yngre medeltid.
1944 nödlandade en amerikansk flygande fästning på myren. Besättningen, som själva sprängde planer efter landningen, visste inte var de befann sig, möjligen i Danmark trodde de. De hade blivit träffade under ett anfall mot Berlin och hade hemmabas i England. Sin bomblast hade de fällt utanför Karlsöarna.
Hemseprofilen Albin Larsson köpte resterna av planet för 250 kronor av amerikanska staten. Många balkar, stag och plåtar använde han sedan när han byggde ut sina verkstadslokaler i Hemse.
Och skrönor finns det förstås också med. Sture Norrby återger en sådan.
1940 nödlandade ett annat tyskt plan på myren. En avväpnad tysk lade handen på lastbilens sida och svingade sig upp på flaket när han skulle transporteras därifrån. Lika lätt gick det inte för den tungt beväpnade Ekstabonden som räckte sitt skarpladdade gevär till tysken och sa "Ta dehäre mest ja kleivar upp".
Berlin och London. Liksom New York och Paris. Världsmetropolerna återfinns för övrigt faktiskt som namn även i Hemse. Vilka som gett de olika delarna av samhället dessa namn är oklart. Under 1930-40-talet var det olika signaturer som med skämtsamma beteckningar skrev om livet i Hemse. Någon av dem gav samhällsdelarna och olika byggnader dessa smeknamn. Själva Hemse kallas för övrigt Långby.
Fotnot: Försäljningsstart av häftet sker på torgdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!