Myndighet i kris
Precis en vecka efter regeringens beslut om Riksutställningars flyttning till Gotland besökte ledningsgruppen med generaldirektör Ann Follin i spetsen ön under onsdag och torsdag.
Lokaler, som gruppen såg på, var bland andra de på P 18, en del på A 7-området samt Flextronicshuset, men inget är klart var myndigheten kommer att ligga.
*
- Det är ingen hemlighet att beskedet om beslutet i förra veckan var tungt, sade Ann Follin. Just nu är vi en myndighet i kris och beslutet måste få sjunka in hos oss alla 60 som är anställda. Det gäller inte bara oss utan även våra familjer.
Men hon såg också det positiva.
- Gotland är en fantastisk plats och vi har fått ett oerhört bra bemötande av kommun och länsstyrelse, sade hon. Men det kommer även många praktiska problem, främst bostadsfrågan är central.
Just när det gäller flyttningen hit, eller omlokaliseringen som regeringen benämner den, gäller det att göra det bästa av det, inte minst när det gäller den stora mängd transporter som ständigt går till och från Riksutställningars lokaler - bland annat är fyra chuafförer bland de anställda.
För Riksutställningar producerar och turnerar vandringsutställningar samt skall sprida kunskap om utställningar och myndighetens officiella vision är att "bidra till att människor förstår och kan påverka sin samtid".
Det är en ganska ung myndighet som kommer hit. Den firar 40-årsjubileum i år och grundtanken med den är geografisk och kulturell rättvisa.
*
Över hela Sverige och även i utlandet har Riksutställningar samarbetspartners och arrangörer av utställningarna som produceras. Ett av uppdragen är att jobba med samtidskonst samt delta i samhällsdebatten.
Gotlänningarna har fått bekanta sig med myndighetens produktioner genom utställningar i bland annat Almedalsbiblioteket vidare utställningen Gröna fingrar som visats här samt Slöjdtåget då ny räls måste läggas på Visby hamn.
Välkända är de många mobila utställningarna och till hösten får Riksutställningar en stor, ny utställningslokal på hjul.
Förutom de 60 fast anställda anlitas cirka 100 frilansare. Det behövs bland annat arkitekter, snickare och många sorters hantverkare i verksamheten.
*
Riksutställningars konstnärlige ledare Mats Widbom nämner om den upprördhet han kände när beslutet kom.
- Det kom väldigt snabbt och utan sedvanligt remissförfarande, sade han. Jag har funderat på att initiera en utställning om Demokratiska system med tanke på beslutsförfarandet.
Han berättade om många utställningar under jubielumsåret, bland annat "100 tankar om konsthantverk", som är ett bidrag till det pågående designåret. Där deltar, som titeln säger, 100 konsthantverkare, bland annat några gotländska.
*
På frågan hur många av de 60 anställda, som följer med till Gotland, visste ingen i ledningsgruppen svaret ännu. Helt klart är att det blir fråga om rekrytering av personal, både riksrekrytering och rekrytering på Gotland.
Svaren kommer inte förrän i höst och jobbet med den framtida flyttningen kommer igång på allvar efter semesterperioden, som en del av de anställda tillbringar på Gotland, för det finns sommargotlänningar där. En av dem är informationschefen Stella Westerlund som sommarbor i Burs.
Gruppen tog färjan till och från ön och passade på att ha sammanträde på hitvägen.
Fram på torsdagseftermiddagen skulle avgångstiden för färjan mot Nynäshamn passas. Det gäller att vänja sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!