Möt en positiv sida av Afrika
Med sin serie om Damernas detektivbyrå har författaren Alexander McCall Smith satt fokus på Botswana och landets huvudstad Gaborone. Böckerna om Mma Ramotswe har blivit en internationell succé. Alexander McCall Smith har skrivit sju böcker i serien och av dem har utkommit på svenska.
I böckerna får man en helt annan bild av Afrika än den man är van vid. Mma Ramotswe är stolt över sitt hemland. Visst är det fattigt men alla figurer i böckerna drivs av en obotlig optimism - allt kommer att ordna sig och över en kopp starkt rooiboste löser man det mesta.
"Livets skafferi" heter femte boken i serien. Mma Ramotswe och den ärevördige bilmekanikern J L B Matekoni håller ännu på med sina bröllopsplaner, bestyr som pågått sedan den första boken i serien. Till sin hjälp i detektivbyrån har Ramotswe som vanligt den förträffliga sekreteraren Mma Makutsi - precis som Mma Ramotswe utrustad med den osvikliga kvinnliga intuition som är detektivbyråns främsta vapen.
Även om första boken i serien fick Svenska deckarakademiens pris 2004 har Damernas detektivbyrå aldrig varit någon egentlig deckarserie. Men i början av serien var de problem som byrån tog upp betydligt fler och fick större utrymme än vad de får i de senare böckerna. I "Livets skafferi" är den nöt som Mma Ramotswe har att knäcka av obetydligt slag. Betydligt större utrymme får allt det andra - som att J L B Matekoni obetänksamt ställer upp för att hoppa fallskärm i ett jippo som ska ge stöd åt Mma Silvia Potokwanes gård för föräldralösa barn. Det är som vanligt trevlig läsning, även om innehållet känns aningen tunt.
Alexander McCall Smith växte upp i Zimbabwe. Han är professor vid universitetet i Edinburgh i Skottland, men har arbetat i Botswana. Tiden i Afrika har inte bara givit material till böckerna om Damernas detektivbyrå, han har även lyssnat till lokalbefolkningens berättelser och samlat ihop sig en mängd folksagor från Zimbabwe och Botswana. En del av dem har han givit ut i "Flickan som gifte sig med ett lejon". Boken innehåller 17 korta berättelser, ofta fabler med lejon, babianer och den sluge haren i huvudrollerna. Som många sagor är det berättelser med sensmoral, man ska vara ärlig och dela med sig.
Haren är verkligen en spjuver. Gång på gång utmanar han och lurar lejonet, som trots allt är Afrikas konung. Lejonet kan han också, bland annat byter han skapnad för att kunna gifta sig med en kvinna.
"Flickan som gifte sig med ett lejon" innehåller många fantasirika berättelser, och som sagt - det är skönt att få något annat än krig och elände från Afrika.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!