Melo arbetar med rumslighet och tid
ARBETET MED att permanenta en Länsdans på Gotland fortsätter och på fredag och lördag den 2-3 november arrangerar Länsdans i samarbete med Länsteatern på Gotland två föreställningar med livekonstkollektivet Melo.
Foto: Lasse Lychnell
-Föreställningen bygger på improvisationer och utgår helt från oss själva, berättar Anders Jacobson, sommargotlänning med anor från Alskog. Därför tar vi också andra roller på scenen, som text och sång.
-De produktioner vi gjort tidigare har haft olika teman, något vi släppt här, för att istället skapa en känslostämning, ett tillstånd, och på det viset skapa en känslomässig handling, förklarar han.
Utgångpunkten är alltså medlemmarnas individuella lust och behov. De har valt ett redovisande formspråk utan dekor eller referenser till något annat än just det som sker - här och nu.
Tio lysrör, 44 små utspridda högtalare och sladdar framhäver och påverkar ett avskalat rum. Både ljud, ljus och rörelse arbetar med rumslighet och tid. Starka kontraster och skarpa brott gör att åskådaren kastas mellan olika och överraskande tillstånd.
-Rörelse- och musikmässigt har vi utgått från improvisationer och begrepp som makt, manlighet, hårda och mjuka kvalitéer, rumslighet och artistens egna personliga behov. Fokus i föreställningen ligger på individerna i det faktiska rummet, som i den uppbrutna formen möter sig själva, varandra och publiken på nya sätt, säger Anders Jacobson.
*
MELO ÄR EN av få grupperingar som konsekvent tror på möjligheterna och värdet i att arbeta i en platt och direktdemokratisk struktur. Framgångarna har varit stora och recensionerna översvallande.
-Vi arbetar utan ledare och alla är delaktiga i allt, från idé till färdig föreställning. Vi möts i improvisation och diskussion och vi vill få olika konstformer att mötas, berika och påverka varandra. Alla i gruppen kan komma med rörelsematerial, musik, scenografi eller ljusidéer och alla som vill får stå på scen, förklarar Anders Jacobsson.
En stor del av processen handlar om att hitta olika sätt att diskutera med varandra. Hur för man ett konstruktivt samtal med tio personer med olika bakgrund och smak? Utmaningen är att låta enskilda smaker berika varandra snarare än krocka.
-Vi ser vårt arbetssätt som en politisk och filosofisk handling, säger Anders Jacobson.
*
HELENA Högberg som flyttat årets gästspel från Slite teater till Länsteatern i Visby ser fram emot denna föreställning där konstformerna blandas till något helt eget och nytt.
-Det är kul med konstnärer som vågar utmana och göra något som ingen annan gjort, säger hon.
Länsdans är inne på sitt andra projektår. I fjol producerades dansföreställning "Sju strömmar" på Sliteteatern och årets budget används för detta gästspel.
-Nästa år hoppas vi kunna arrangera ytterligare ett spännande gästspel, men också en egen produktion, gärna i formen av en "koregraf in residens". Tanken är också att fortsätta samarbetet med Hidegruppen och eventuellt fortsätta göra koreografi till Sven-David Sandströms musik.
Efter de tre projektåren är det upp till kommunen och staten att bevilja medel för en fortsatt och permanent Länsdans.
-Länsdans kan aldrig få lika stor publik som exempelvis Länsteatern, men dansintresset växer, inte minst efter teve-succéer som "Lets dance", säger Helena Högberg.
Hon tror också på nya samarbetsformer, likt de som konstkollektivet Melo kommer att visa upp i Visby, och hon ser samarbetsmöjligheterna med både Länsteatern och Gotlandsmusiken.
-Publiken som hittat till dansscenen är kanske inte så stor numerärt, men det är en hängiven publik som är i växande, sammanfattar hon.
-Kultur har också en stor folkbildningsuppgift, så jag tror faktiskt att Länsdans på Gotland kommer att permanentas, säger Helena Högberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!