Mediejättarnas kamp bakom "könskriget"
Alla kommentarer efter sändningen var positiva. Tunga manliga ledarskribenter menade att det var på tiden att belysa fundamentalismen inom kvinnorörelsen. Det var en attack i rättan tid, sa många.
Översteprästen inom medier, Jan Guillou, sa en gång om Evin Rubar att hon är en modig reporter - efter hennes program om muslimska friskolor. Det omdömet från Guillou kan få vem som helst att känna sig säker om en plats i mediernas himmelrike.
Allt var frid och fröjd till på fredag i förra veckan. Då skriver en reporter i Dagens Nyheter, Ulrika Kärnborg, en artikel och säger att Evin Rubar och Sveriges Television bluffar i programmen "Könskriget". I artikeln i DN sägs att Evin Rubar förvanskat sanningen och även utnyttjat medverkande unga kvinnor på ett otillåtet sätt.
Sveriges Television och Evin Rubar kontrar genast med att anmäla DN-artikeln till Pressens opinionsnämnd. Rubar menar att DN-artikeln är förbannad lögn. I sitt svar i måndagens DN underkänner Rubar och SVT allt i DN-artikeln.
*
Jag träffar Evin Rubar långt inne i Tevehusets labyrinter:
- Vi anser inte att vi är i debatt med DN. Reportaget "Könskriget" är inte ett ämne för debatt i DN. De påstår att vi bluffar. Vi får se vad det påståendet står för, säger Evin Rubar.
Mediejättarna DN och SVT står nu öga mot öga. Det kan bli en kamp som belyser mediernas kris. Många kritiker menar att den krisen är akut. Kampen mellan mediejättarna kommer förmodligen inte att handla om vad Evin Rubars program egentligen skulle belysa, nämligen kvinnojourerna och kvinnors utsatthet.
- Ulrika Kärnborg och DN handskas med faktauppgifter och sakförhållanden såsom åsikter. Det är inte journalistik. Jag är övertygad om att DN fälls i Pressens opinionsnämnd, säger Evin Rubar.
Både SVT och DN har betydande juridiska resurser och stridskapacitet. SVT och Evin Rubar nämner flera namn som gör att hela affären börjar likna en riktig dokusåpa. Vi läser om "Caroline" och "Anna" som flydde till Norge undan satanisterna och om "den kända feministen". Det är en anonym huvudroll i dramat. Sociologiprofessorn Eva Lundgren i Uppsala har också hoppat in i på scenen. Det har nu gjort att Uppsala-rektorn börjar oroa sig för universitetets renommé.
*
SVT ställer sig som vanligt bakom budordet "public service" i den här kampen. Ett problem är att företaget i vår satsat många miljoner på reklamkampanjen "Fri television". SVT vill inte ha smuts i den kampanjen - till något pris. Kampanjen har kritiserats och flera i medievärlden misstänker nu en dold agenda bakom Dagens Nyheters artikel &
Senast SVT fick en större förtroendekris på halsen var när Aktuellts Erik Fichtelius hade gjort ett programavtal i det fördolda med statsminister Göran Persson. SVT:s stolta flagga om opartiskhet och oberoende blåste plötsligt i trasor. Då löstes krisen såsom ett olycksfall inom den statliga sektorn. Erik Fichtelius ställdes åt sidan och syns numera bara i digitala 24:an, en kanal som få tittar på.
Nu är problemet ett annat. Ord står mot ord. Våra två största mediejättar står mot varandra - och kampen skall bedömas av Pressens opinionsnämnd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!