Nu inleds jakten på kostnader.
Årets medeltidsvecka fick goda recensioner. Många tyckte att det var en av de bästa medeltidsveckorna genom tiderna, men i kassan blev det ändå minus.
Och då var detta ändå en vecka när sponsorn Svenska spel fanns kvar med sitt bidrag på 400 000 kronor. Det försvinner nästa år.
Samtidigt drar kommunen in en heltidstjänst på kansliet. Och till året därpå har kommunen aviserat att man kan komma att minska sitt bidrag till veckan från 400 000 kronor till 200 000 kronor.
Medeltidsveckan är, med andra ord, på väg mot en stor ekonomisk kris.
I går eftermiddag träffades Medeltidsveckans styrelse till ett möte med inriktning på ekonomin. Här kunde man bara konstatera att det som nu gäller är att skära på kostnaderna och öka intäkterna - också om det innebär att kvalitén får stryka på foten.
Till nästa styrelsesammanträde i början av december ska kansliet ta fram en handlingsplan. Björn Ewald, som är styrelseordförande för Medeltidsveckan, är bekymrad:
- Vi kommer att genomföra en Medeltidsvecka nästa år, men den kommer att förändras. När man förändrar vill man ju egentligen bara göra positiva saker, men den här gången kan det bli frågan om annat också.
Medeltidsveckan på Gotland ger årligen inkomster på ungefär 130 miljoner kronor, men intäkterna hamnar inte hos Medeltidsveckan själv.
- Medeltidsveckan är en arrangör som ser till att andra tjänar pengar. Vår egen omsättning ligger bara på fyra miljoner kronor, berättar Björn Ewald.
En stor del av Medeltidsveckans egna programpunkter är arrangemang som kostar en hel del, men som inte genererar några intäkter.
Det handlar till exempel om intåget, brandskattningen och gästabudet, som skapar ramen för Medeltidsveckan.
Björn Ewald tror att det kan bli svårt att låta bli att banta ned dessa evenemang, men han vill gärna slippa att göra det:
- Vi vill inte kapa av program som är viktiga bitar i veckans inramning. Om vi kapar för mycket kommer de 80 medeltidsarrangemang som finns på fastlandet att ta över ganska snabbt.
En stor kostnad för Medeltidsveckan är den ersättning som man betalar till ideella föreningar som medverkar under veckan.
Dessa föreningar kommer indirekt att drabbas när Medeltidsveckan måste spara pengar.
De aktiviteter som skapas i föreningslivet på Gotland året om tack vare medeltidsveckan, betyder mycket för öns utveckling, menar Björn Ewald:
- Medeltidsveckan bidrar till att folk väljer att flytta hit. Den stärker varumärket Gotland.
Nu jobbar Medeltidsveckan med att hitta nya sponsorer.
- Vi märker att medeltidsveckan har många vänner - och kanske är det bättre att ha många små vänner en att ha en eller två stora vänner, funderar Björn Ewald.
Medeltidsveckan i kris
Medeltidsveckan står inför en ekonomisk kris. Veckan kommer att genomföras också nästa år - men den kommer att förändras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!