Med smak för schlager
Schlagermat. Hemma hos Ola Arvidsson är det varje år schlagerfest med mat från det land där finalen går. Foto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
Hemma hos Ola Arvidsson och Susanne Wiesand, i Sanda, dukas det varje år upp till schlagerfest och där är det maten som är huvudnumret.
- Det är mer fokus på maten, intresset för bidragen är mer sekundärt, säger Ola Arvidsson, över en thailändsk lunch.
Visserligen visar de Eurovision song contest-finalen på storbilds-tv och har vadslagning om vem som ska segra, men det är ändå knytkalaset som är höjdpunkten. Maten ska nämligen vara från det land där finalen går.
- Vi har kört Grekland, Ukraina, Finland och även Turkiet, tror jag, säger Ola Arvidsson.
På så vis har sällskapet som består av 15 till 20 personer fördelade på en handfull familjer, utforskat europeiska kök de flesta knappt känt doften av.
- Förra året när det var finskt tema blev det mycket morotslådor, piroger och finska pinnar fanns också. Finland tillhör Norden, men har en mattradition som är helt annorlunda mot vår, säger Ola Arvidsson.
Grekland tillhör favoriterna, gott och lättlagat, medan andra länder varit betydligt knepigare.
- Ukraina var svårt, öststater överhuvudtaget och det är likadant i år - det är färsland. Drinkbordet är enklare, mycket vodka och öl - Serbien är väl ett ölland, säger Ola Arvidsson.
Systembolaget serbiska utbud sträcker sig dock inte längre än till tre viner i beställningssortimentet, som vid närmare granskning dessutom visar sig vara från Montenegro. Trots det har Ola Arvidsson gott hopp om en lyckad fest på lördag.
- Inbjudan är utskickad, sen är det upp till gästerna att hitta på något. Så jag förväntar mig en perfekt serbisk buffé, skrattar Ola Arvidsson.
Vem som vinner morgondagens final återstår att se, men att sällskapet i Sanda kommer att rösta lika mycket med smaklökarna, som med öronen och ögonen, kan man nog räkna med.
- Frankrike skulle vara trevligt, eller Spanien, eller Italien. Samtidigt är det en utmaning med ett land som Serbien. Då måste man ta reda på vad de äter och dricker där, säger Ola Arvidsson.
Ajvar relish kryddig röra huvudsakligen gjord på paprika. Rena universalröran, passar kall, direkt ur burken, till det mesta och är god som smaksättare i grytor, soppor och såser.
Pljescavica färsbiff med som serveras med potatis och ajvar relish. Kanske den enda serbiska maträtt som finns som dagens lunch i Sverige.
Šljivovica brännvin gjort av plommon, nationaldryck i de flesta länder på Balkan.
Pljescavica färsbiff med som serveras med potatis och ajvar relish. Kanske den enda serbiska maträtt som finns som dagens lunch i Sverige.
Šljivovica brännvin gjort av plommon, nationaldryck i de flesta länder på Balkan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!