Marita Jonsson har gått i Linnés gotländska fotspår
Marita Jonsson har utgått från Linnés dagbok från den gotländska resan. För att studera originalet reste hon till London där hon fick fotografera av dagboken som var delvis blekt och svår att tyda. Att Linnés samlingar delvis finns i London (Brittish museum) beror på att man i Sverige inte var särskilt intresserad av dessa när Linné dog, det var man däremot i London där ett Linnaean Society tidigt bildades, och fortfarande är aktivt.
*
Dagboksanteckningarna gjordes ofta sent om natten vilket syns på anteckningarna. Linnés unga medarbetare har också skrivit så det är flera olika stilar som ska tydas.
- Dagboken är som naturlyrisk poesi, det är ganska osorterat och personlig skrivet, berättar Marita Jonsson.
Hennes utgångspunkt var att besöka samma platser som Linné besökte, på samma dag som han var där 1741.
- Jag ville se det han såg och också det han inte såg i och med att landskapet har förändrats. Men oväntat mycket är sig likt från Linnés resa, konstaterar hon.
*
Carl von Linné var 34 år när han gjorde sin gotländska resa.
Han hade just fått veta att han utnämnts till professor i Uppsala, han låg efter i sin tidsplan från början och kanske bidrog utnämningen till ytterligare stress eftersom han var ivrig att komma tillbaka till Uppsala och sitt nya jobb.
- Han steg upp vid fyra varje morgon och arbetade till elva-tolv på kvällarna. De enda stunder han fick vila var på söndagarna i kyrkan.
Linné kom till Gotland den 22 juni, med dagens tideräkning blir det den 3 juli, och han stannade till augusti. Just denna dag började Marita Jonsson sin resa i Linnés fotspår.
*
I boken får läsaren ta del av både Linnés dagsboksanteckningar på den ena sidan och Marita Jonssons reflektioner på den andra. Bilderna i boken är tagna av både Marita och Helga Jonsson.
GT återkommer med recension av boken inom kort.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!