Många gotländska vardagshjältar prisades
De starka känslor som brukar väckas på Förintelsens minnesdag blandades i år med glädje. Gårdagen innehöll två ceremonier där pristagare belönades för sina insatser för att sprida kunskap om förintelsen.
Avslöjande. Landshövding Cecilia Schelin Seidegård brukar lägga sig i och erbjuda medmänniskor hjälp, ibland så mycket att hennes barn kallar henne för en "pinsam mamma".
Foto: Rolf Jönsson
Under minneskvällen i Almedalsbiblioteket premiärvisades en halvtimmeslång film som visar sex unga gotlänningars färd till Auschwitz. Pernilla Hellqvist, Hanna Landergren, Annie Nevala, Nini Karlsson och André Marklund fick göra en resa de aldrig kommer att glömma, under löftet att de medverkade till att sprida kunskap om förintelsen. Resultatet blev "Resan till Auschwitz" som alla inblandade hoppas ska visas i tv framöver.
Efter filmvisningen blev det överraskande en prisutdelning till. När Rädda Barnens ordförande på ön, Kerstin Blomberg, fyllde 60 år fick hon 25 000 kronor till Emerichfonden. Hon beslutade i samråd med Emerich Roth att under några år framöver årligen dela ut 3 000 kronor till någon som verkar i Emerichs anda.
Första pristagare blev 19-åriga Hanna Landergren, ordförande för Rädda Barnens ungdomsgrupp och en av de medverkande i "Resan till Auschwitz".
- Hanna är en bra ledare och en utmärkt förebild, sade Kerstin Blomberg och räknade upp allt Hanna hinner med.
Temat för årets minnesdag var åskådaren - den likgiltiga åskådaren. Christina Gamstorp från Forum för levande historia gav exempel på hur nazisterna medvetet kunde förvandla tyskarna till passiva och likgiltiga åskådare. Genom att steg för steg beröva judarna sina mänskliga rättigheter stod de slutligen utanför det tyska samhället, och då reagerade tyskarna inte för den terror judarna utsattes för.
Liknande exempel finns även i dag. Mobbning i skolan, folkmorden på Balkan och i Rwanda är några exempel.
Christina Gamstorp påpekade även, att forskning visar att vår tro på att vi inte ska stå passiva oftast är större än våra insatser när det verkligen gäller. Men för att åhörarna i Almedalsbibliotekets fullsatta hörsal inte skulle bli allt för deppade så avslutade Christina Gamstorp med att läsa några rader av Gitta Sereny - och alla insåg hur lite som behövs för att göra skillnad.
Förintelsen minnesdag hålls årligen den 27 januari, det datum då fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945. Gårdagens minnesdag i Almedalsbiblioteket arrangerades av länsstyrelsen, Almedalsbiblioteket och länsbiblioteket, Högskolan på Gotland, Forum för levande historia, Emerichfonden och Rädda Barnen.
Minnesdagen uppmärksammades även i domkyrkan, där Emerich Roth var med och öppnade en utställning med bilder av Susanne Berglind. Susanne är en av dem som överlevde förintelsen, och som kom till Sverige efter krigsslutet. Intryck från kriget presenterar hon i utställningen "Flickan och förintelsen - bilder från en omöjlig verklighet" som kommer att visas i domkyrkan under hela februari.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!