Mammauppror på Romateatern

Lekfullt, tufft och poetiskt om kroppar som blir till, växtvärk och roller i spel.
Det blir som Unga Roma vill ha det i år i föreställningen "Som jag vill ha det" som har premiär nu på fredag.

<7GT_Bildrubrik>Huvudroller. </7GT_Bildrubrik>Andreas Nilsson och Mikaela Hagelberg i bärande roller i Unga Romas föreställning.

<7GT_Bildrubrik>Huvudroller. </7GT_Bildrubrik>Andreas Nilsson och Mikaela Hagelberg i bärande roller i Unga Romas föreställning.

Foto: Emelie Bergbohm

Kultur och Nöje2011-07-06 04:00

Unga Romas scen är placerad backstage på Romateaterns scen i klosterruinen, vilket passar utmärkt denna gång då handlingen är förlagd bakom en teaterscens kulisser.

- Man kan säga att vi kommit närmare och närmare scenen för varje år med Unga Romas produktioner. Först spelade vi ute i buskaget och har förflyttat oss ett snäpp närmare stora scenen för varje år, säger Karin Kickan Holmberg som regisserar årets föreställning med premiär 8 juli.


Jakten på livets mening
Medverkar gör skådespelarna Andreas Nilsson, Mikaela Hagelberg och Ylva Olaison.

I "Som jag vill ha det" får publiken göra bekantskap med Rosa, en tolvårig tjej som växer så det knakar och värker. Rosa söker livets mening, kärlek, respekt och något roligt att göra, men framför allt söker hon sig själv. Vilken roll förväntas hon spela när hon snart vuxit färdigt? Är allt bara roller? Vem är hon på riktigt?


"Mammauppror"
Frågorna blir många och för stora för Rosa och hon flyr till teatern, där hennes mamma jobbar som skådespelerska. På teatern är hennes mamma en stjärna, en diva som älskar sin scen och sin publik. Den här kvällen då Rosa kommer intrampande för att tala allvar med sin mamma, spelar hon den vackra Olivia i "Trettondagsafton" på stora scenen.

Hon hinner inte lyssna på sin dotter som är förvirrad i sina frågor. Hon får vänta i logen och där möter hon påklädaren och teaterns alltiallo Fiasko.

Tillsammans börjar de testa olika roller; att vara kär, vara tuff, byta kön, bli muslim.

- I rollspelet gör Rosa ett slags mammauppror, hon är trött på att inte bli lyssnad på och tar den plats som hon förtjänar. Hon bryter mot regler, byter kön och testar gränser, säger regissören Karin Kickan Holmberg.

- Ju mer tid Fiasko lägger på rollspelet i logen, desto mindre fokus hamnar på själva föreställningen som pågår på stora scenen som sakta men säkert fallerar, berättar Andreas Nilsson som spelar Fiasko.


Igenkännande
Unga Roma bildades som en fristående avknoppning från Romateatern 2004.

Drivkraften var att undersöka Shakespeares dramatik tillsammans med barn och unga i syfte att hitta nya och roliga sätt att berätta hans dramer ur det samtida barnets perspektiv.

Sedan dess har gruppen velat hitta ett sätt att mejsla ut Shakespeares stråk i hans dramatik där unga kan känna igen sig och sin vardagsverklighet.

- Det är viktigt för oss att sätta barn och unga i centrum, men vi vill också att teaterupplevelsen ska kunna vara en gemensam upplevelse för vuxna och barn att dela. Därför arbetar vi konstnärligt med flera förståelsehorisonter så att berättelserna talar på många plan, säger Lotta Grut som står bakom dramatiseringen av årets pjäs.

På scenen utlovas ett lekfullt och naivistiskt allvar, med nyskriven musik av Annika Fehling.

16 föreställningar blir det sammanlagt i sommar i Roma klosterruin och första chansen att se den är redan nu på fredag.

Medverkande: Andreas Nilsson, Mikaela Hagelberg, Ylva Olaison.

Regi: Karin Kickan Holmberg.

Manus: Lotta Grut.

Scenografi/Kostym: Suzane Crepault.

Mask: Marie-Louise Hellberg.

Ljud: Sebastian Norderäng.

Scen: Roma klosterruin.

Premiär: 8 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!