Lyssna in världen!

Världsmusikdagarna i Visby, Växjö och Göteborg är det största som hänt Sverige inom den moderna konstmusiken och spindeln i nätet på Tonsättarcentrum i Visby, Ramon Anthin, är märkbart stolt över att få vara en väsentlig del i detta stora evenemang där hela världen är involverad.

Nu är det äntligen dags. På torsdag kan Ramon Anthin börja se resultatet av flera års komponerande, planerande och arbete med att arrangera Världsmusikdagarna i Visby, ett mega-arrangemang som kanske aldrig kommer att återupprepas.foto: tommy söderlund/arkiv

Nu är det äntligen dags. På torsdag kan Ramon Anthin börja se resultatet av flera års komponerande, planerande och arbete med att arrangera Världsmusikdagarna i Visby, ett mega-arrangemang som kanske aldrig kommer att återupprepas.foto: tommy söderlund/arkiv

Foto: Tommy Söderlund

Kultur och Nöje2009-09-23 04:00
Den tilltänkta publiken på Gotland som besöker de olika konserterna på Gotland mellan den 24 och 27 september kommer att minnas de dagarna under resten av sitt liv, tror Ramon Anthin, och det blir en musikfest som aldrig kommer att återkomma.
- Människor kommer att bli förvånade att de kommer att bli så överraskade av musiken och att det är så mycket av musiken de kommer att gilla, säger Ramon Anthin när vi träffar honom för att förbereda oss för "Listen to the World".

Världen till Visby
För det är hela världens musik som kommer till Visby, Växjö och Göteborg under de dagar som Världsmusikdagarna arrangeras och som startar i Visby.
Tonsättare från all världens länder har lyssnat av världen från sina egna horisonter och sedan fått uppdraget att förmedla detta med sin musik.
- Vi kommer att bjudas det yppersta inom den publikt intressanta musiken och därför blir det mycket av vacker och även påfallande mycket rolig musik, säger Ramon Anthin.
För Gotlands del, som inleder Världsmusikdagarna och även får tillfället att inviga festivalen, bjuds det mycket vokalmusik, orgelframträdanden och även den blåsta musiken. Därutöver blir det även en del orkestermusik.

Visby föredöme
- Självklart egentligen. Gotland är landets körtätaste landskap, här finns massor av kyrkor och orglar och en utmärkt blåsorkester.
- Den elektroakustiska musiken centreras till Växjö och i Göteborg ligger tyngdpunkten på den symfoniska musiken.
- Det är den största kraftsamlingen hittills i Sverige och det kommer att bli en historiskt musikmanifestation som vi började att planera redan 2003, berättar Ramon Anthin som sitter med i generalförsamlingen för International Society for Contemporary Music, ISCM, där Tonsättarcentret i Visby är medlem.
- Och redan från början ställde jag kravet, att tonsättarna skulle ge oss världen i sin musik och att publiken skulle lyssna in världen - "Listen to the world!", berättar Ramon Anthin.
Med Världsmusikdagarna landar också ISCM:s generalförsamling i Visby med representanter från 50-60 olika länder för att hålla sin kongress och naturligtvis lyssna in all musik.
- Vi är redan blivit ett föredöme för vårt initiativ att exponera vad som händer globalt inom musiken och för reflektioner över vår tid, menar Ramon Anthin.

Mycket gotländskt
Under Världsmusikdagarna framträder bland andra Svergies Radios Symfoniorkester, Radiokören, Gotlandsmusikens blåsorkester, Stockholms saxofonkvartett, Vokalkvartetten VOX samt flera av öns körer och organister.
Mycket av musiken är skriven av elever och före detta elever på Tonsättarskolan, men här finns också musik av Ramon Anthin, Sven-David Sandström, Mattias Svensson Sandell, Svante Pettersson, Peter van Tour, Henrik Strindberg och Ray Naessén för att nämna några.
Flera av tonsättarna på Tonsättarskolan har också engagerats för olika musik-happenings. Anna E Weiser för sin ljudinstallation i Botaniska trädgården (se artikel här intill), Daniel Hjort som använder sig av domkyrkans klockspel i verket "Bells of Earth", Jens Elford och Rosali Grankull som ordnar "Rundgång" i Visby men även i Slite, Hemse och Klintehamn, samt Johan Landgren som på skolgården skapat "Vilse i S:t Hansskolans mikrokosmos".

Öppna seminarier
Lördag och söndag bjuds också in till två öppna seminarier, dels på Högskolan och dels på Gotlands Museum i samarbete med Författarcentret i Visby där diskussionen handlar om mötet mellan orden och musiken. Här medverkar lena Pasternak (moderator), Katarina Frostenson, Kerstin Perski, Folke Rabe och Sven-David Sandström.
Missa inte musikfesten i Visby, tillfället lär inte komma tillbaka.
FAKTA
Konserterna:
Torsdag 24 sept:
Välkomstkonsert på Clarion Hotel med Gotlands Blåsarkvintett, Capella Gotlandica och Visby vokalensemble.
Orgelkonsert i Domkyrkan med Ligita Sneibe och Claes Holmgren
Fredag 25 sept:
Orgelkonsert i Bunge kyrka med Anne Dungner Hjellström, Alma Hedlund, Jonas Pehrs, Magnus Sundman och Berith Tivell.
Invigningskonsert på Wisby Strand med Radiokören under ledning av Cecilia Rydinger Alin och Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Tommy Andersson. Konserten direktsänds i Sveriges Radio.
Konsert i Domkyrkan med Vokalkvartetten VOX.
Lördag 26 sept:
Konsert med Gotlandsmusikens blåsorkester på Wisby Strand under ledning av Jan Risberg. Konserten spelas in av Radio Gotland.
EAM-konsert på Tonsättarnas hus.
Konsert i S:t Nicolai ruin med Stockholms saxofonkvartett, Marie Axelsson, George Kentros och Sångsällskapet NS.
Söndag 27 sept:
Körkonsert i Domkyrkan med Allmänna Sången, Capella Gotlandica, Gotlands Körförbunds kör, Gotlands ungdomskör Nonetten och Visby Vokalensemble.
Konsert på Gotlands Museum med Tony Blomdahl, Stockholms saxofonkvartett, Vokalkvartetten VOX och Gotlands blåsarkvintett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!