Läser svenska folket för lite? Det kan man fundera över. Gå till Pressbyrån på Stockholms Central och studera tidskriftsutbudet. Ett överdåd av tidningar och tidskrifter.
Flera hundra bjuder ut sig, alla på svenska. Det mesta glättigt färgsprakande. Från lättklädda damer och muskulösa män till heminredning och mat, kungligheter och skvaller, fritid och teknik, seriemagasin och korsord. Och, faktiskt, en stor mängd kulturtidskrifter.
Eftersom alla dessa tidskrifter står där måtte de väl säljas för att sedan läsas. Även om många är av blädderkaraktär. Att bilden präglar vår tid blir uppenbart när man vadar omkring i detta massiva utbud.
Ojämnt fördelat
Så nog läser svenska folket. Men hur är det med böcker, kvalitetslitteratur? Sämre, men knappast kritiskt. Åter till Stockholms Central där en stor Pocket Shop ligger mitt emot Pressbyrån.
Hundratals titlar fyller väggar och bord. Besökarna är många. Lätt att plocka till sig en billig pocketbok för resan, som för att rättfärdiga köpet av ett modemagasin på andra sidan. Likt frukten som får kompensera den välfyllda påsen med lösgodis.
Men bokläsandet är ojämnt fördelat över befolkningen. Män läser fortfarande mindre än kvinnor. Bland unga har läsandet störtdykt. Andra medier tar över. Dock ett läsande och skrivande, fast förytligat.
Då kommer svenska språket i kläm liksom användarna. För språket är avgörande på arbetsmarknaden såväl som i det sociala livet.
Glädjande är det stora utbudet av barnböcker. Jag läste just att det gavs ut 1 663 barnböcker i Sverige förra året, varav 837 är svenska. Visserligen något färre än året innan, men klart imponerande.
Så nog grundläggs läsandet hos barn i vårt land, men måste underhållas med skolbibliotek och folkbibliotek över hela landet. Här gör biblioteken på Gotland imponerande insatser, trots oansvariga neddragningar under senare år.
Dåligt samvete?
Bra alltså att läsandet nu utreds. Att få fram statistik och analyser. Värdera den nya tekniken med läsplattor och bok i mobilen.
Kan det rent av vara så att regeringen har dåligt samvete för tidigare utrensningar, som nedläggning av "En bok för alla" och vägbiblioteken, att inte ställa krav på friskolor att ha skolbibliotek, att stödet till kulturtidskrifter har dragits ner.
Och så gäller det att slå vakt om bokhandeln. Den är som kyrkan för religionen. Oumbärlig. Nätförsäljningen har ökat kraftigt under senare år. Bokhandeln har det tufft, men håller fortfarande god omsättning.
I kölvattnet av utredningen kommer förhoppningsvis en bred läsdebatt som främjar kvalitetslitteratur och aktivt läsande. Att få människor att upptäcka andra världar och annat tänkande, att upptäcka sig själva med läsandets glädje.