Levande bok om svensk mat
Med Göran Lagers "Järnspisar, hackekorv och tabberas" som kom ut på Erzats förlag tidigare i år är det en helt annan sak, här formligen doftar det av barndomens kokta oxbringor, kroppkakor och revbensspjäll och kanske är det dessa våra minnen som får det att vattnas i munnen.
För det är så med den här boken, att författaren tagit Astrid Lindgrens värld till hjälp för att rädda de typiska svenska smakerna till eftervärlden, de där smakerna som började försvinna från det svenska bordet för ett halvsekel sedan, då amerikanska och orientaliska maträtter började konkurera ut det svenska bondköket.
I den här boken finns varken spagetti eller kebab, men dock makaronilådor och svenska kalvsyltor. Här finns bakgrundshistoria och utvikningar kring mat och seder samt bruket runt de olika måltiderna.
*
Här finns inga läckra fyrfärgsfotografier, boken påminner mer om en akademisk avhandling till upplägget. Det här är en bok för den som gillar att läsa om mat. Och som är speciellt förtjust i gamla svenska rätter.
Visserligen såg inte alla svenska kök ut som det i Lönneberga där Emil växte upp i den godaste av världar, men Astrid Lindgren har i alla sina böcker haft en vördnadsfull inställning till maten och hur den gjordes. Den respekten har även Göran Lager haft när han nu slåss för att bevara långkoken av framdelskött som ett av de kulturarv som nu håller på att försvinna.
Göran Lager som har en del år på Gotland bakom sig har inte heller missat den gotländske matgurun Nisse Sundberg som levde och drev Hemse hotell och gjorde stället "världsberömt" för sin välgjorda husmanskost. I boken finns bland annat en levande beskrivning om hur man med kärlek i köket tillverkar en riktig saffranspannkaka.
Nisse myntade också ordet "herrmat" och med detta menade han rätter som inkokta laxfenor och naturligtvis gubbröra.
Appropå saffranspannkaka kan man här också läsa trubaduren och sångaren Göran Ringboms recept.
*
Men tillbaka till Astrid Lindgrens värld och hennes smaker och traditioner. Här kan man alltså studera rätterna från Emils grisekno som också är grunden i det svenska julbordet. Här finns också festborden från Madickens värld och Saltkråkans mera marina miljö. Om hur den här matlagningskonsten förvaltats och utvecklats genom åren.
Boken har bland cirka 360 andra svenska böcker om mat blivit en av de sex nominerade till årets kokbok alla kategorier vid Måltidsakademien på Grythyttan. Vann gjorde Bengt-Göran Kronstam med "Vinets magi" men den här boken blev utsedd till årets historiska kokbok och måltidslitteratur och ska nu tävla i en internationell måltidslitteraturtävling som avgörs i februari i Peking.
Även övrig svensk press har utsett boken till en nödvändig kokbok och den har blivit hyllad var den än har visats upp.
Boken är rikligt illustrerad av Claes Jurander och den är kompletterad med 164 recept att laga själv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!