Leran har tagit revansch. Tillsammans med surdegsbrödet, de syrade rotfrukterna och den hemlagade barnmaten är leran en av de mest populära sysselsättningarna just nu. Det drejas och kavlas, tummas, ringlas och skulpteras. Plötsligt är de öppna verkstäderna runt om i landet så överfulla att det poppar upp nya lite överallt.
Efterfrågan
Återförsäljarna säljer drejskivor, ugnar och verktyg som aldrig förr och internets keramikforum är överbelastade med nya medlemmar som vetgirigt suger åt sig kunskap om brännpunkter, glasyrer och tekniker. Efterfrågan verkar nästintill omöjlig att mätta. Själv är jag en av dem som fallit pladask för drejningen. Det skedde för knappt ett år sedan på just en sådan där prova på-timme. Jag fastnade direkt för hur den lena leran kändes mot händerna, och utmaningen att hantera lerklösen varsamt men bestämt. Och stoltheten som infann sig när leran hade förvandlats till en någorlunda jämn skål.
Från inget till något
Ojet Ringbom på Hamra krog och krukmakeri tror att lerans uppsving beror på den härliga känslan av att skapa någonting från ingenting.
- Det är en härlig känsla att det faktisk kan bli något både funktionellt och fint att titta på. Men jag tror också att många längtar efter att få jobba med något kreativt och jordnära, säger han med ett leende.
Hamra krog och krukmakeri drivs av familjen Ringbom. Krukmakeriet har funnits sedan 30 år tillbaka och är hjärtat i verksamheten. I år välkomnar familjen liten som stor att prova på drejning.
- Det känns kul att kunna bidra till någons sommarminne, säger Ojet. På semestern ska man upptäcka och uppleva nya saker och det gör man bäst genom att prova olika aktiviteter.
Vid poolen hittar vi sjuåriga Hanna, Felix, nio och Gustav, fem. De vill mer än gärna prova att dreja. Vi går tillsammans till uthuset där två drejskivor står redo för användning. En låg barnskiva och en högre för vuxna. Uthuset är utformat som en rund bar och tankarna far iväg till något exotiskt land med cocosnötdrinkar. Uthuset är perfekt för kreativa aktiviteter, här finns inspiration.
Inte så lätt
Ojet placerar Hanna vid drejskivan och kastar på en lerklös. Han häller på lite vatten, placerar Hannas hand på ena sidan klösen och lägger sin på den andra. Hanna trycker ned pedalen och skivan snurrar fort, fort.
- Oj, vad svårt det var! Utbrister Hanna när leran flänger fram och tillbaka över drejskivan. Ojet hjälper till att stabilisera och tillsammans lyckas de snart få klösen centrerad.
- Du är ju grym ju, berömmer Ojet. När klösen är centrerad är det dags att göra hål i mitten. Men det är viktigt att lämna kvar en centimeter eller två i botten, så att det inte blir ett hål rakt igenom. Ojet hjälper Hanna att dra leran mot sig, hålet öppnar upp sig och plötsligt har de lyckats omvandla lerklumpen till en skål. Hon ser så där härligt stolt och lycklig ut, så som när man har gjort riktigt bra ifrån sig. Hannas skål hamnar på torkskivan, där får den stå tills den är stabil nog att ta hem.
Den torra skålen kan sedan dekoreras med akrylfärg eller akvarell. Ett obränt gods är ganska skört, så det gäller att hantera det varsamt. En skröjbränd skål är mer tålig, en glasyrbränd skål ännu mer tålig. Skulle du råka ha vägarna förbi en av Gotlands alla keramiker, fråga om det finns en plats över i nästa brännugn.
Felix har drejat förut. Han vågar sig på en lite mer avancerad teknik. Med koncentrerad blick trycker Felix upp lerans väggar och lyckas få till en något högre cylinder.
Mästerverk
- Cylindern är utgångspunkten för alla former, förklarar Ojet, och hjälper Felix att forma sin cylinder till en skål. Med lite fart på skivan och med skärtråden i högsta hugg drar Ojet av Felix nydrejade skål. Med leriga händer håller han stolt upp sitt mästerverk.
- Det här vill jag göra igen!
Tips från keramikern
Drejning ser gärna lättare ut än vad det är. Men låt dig inte skrämmas av det. Här kommer några tips från gotländska keramiker att minnas när du sitter vid drejskivan.
Ojet Ringbom:
Se till att leran alltid är blöt. Annars blir den ocentrerad och går lätt sönder.
Fyll en svamp som vattenreservoar och pressa över godset när det blir för torrt.
Torka runt omkring drejskivan när du är klar, annars blir det svårt att få av ditt gods.
Anki Wolter:
Fixera armarna och händerna i en stadig ställning genom att hålla in armbågarna mot kroppen.
Arbeta långsamt, yviga rörelser gör klösen ocentrerad.