Lars Gullin uppmärksammas inte bara med ett museum i Sanda. I sommar arrangerar socknen även en Gullinvecka.
Förra sommaren köpte Sanda hembygdsförening den gamla järnvägsstationen, huset som var Lars Gullins barndomshem. Nu sliter föreningen för fullt med att få museet klart till sommaren, och den planerade invigningen ger ett gyllene tillfälle att slå ihop en rad arrangemang och manifestera Sandas store son med en Gullinvecka.
Veckan inleds lördagen den 2 juli, med invigning av museet. Invigningstalare är Mailis Gullin, änka efter Lars Gullin. Vid invigningen utlovas även "jazzmys" och mingel.
Det gamla stationshuset blir sedan ett självklart centrum för veckan, med undantag för söndagen den 3 juli då den traditionella Gullinkonserten hålls i Sanda kyrka. Till kyrkan kommer Jan Allan (trumpet), Georg Riedel (bas), Daniel Svensson (gitarr), Gunnel Mauritzson (sång), i år i sällskap av Laudaensemblen under ledning av Karl Thorsson.
Som vanligt deltar även årets Gullinstipendiat, som för 2011 ännu inte har utsetts. Förra året gav Gullinsällskapet och Orkesterjournalen utmärkelsen till pianisten Bengt Hallberg.
- Vi har redan utsett årets stipendiat, men valet offentliggörs inte förrän den 17 juni, berättar Gunnel Wallin som är en av jurymedlemmarna.
Den 5 juli kommer Erik Gadd (morbror till den yngre artisten) till museet för att berätta om hur det var att spela med den ungdomlige Lars Gullin. Den nu 86-årige Erik Gadd bildade tillsammans med Lars Gullin och gitarristen Kricke Klintberg under en kort period på 1940-talet trion Lill-Lasses Svänggäng, som efter att 1942 ha vunnit framgång i talangtävlingen "Vi som vill upp" turnerade över Gotland.
Under många år har Glittne Jazzgrupp gett konsert vid Lars Gullins födelsehem för att uppmärksamma Sandas store son. Även i år ger bandet konsert - den 6 juli - men nu under det nya namnet Sanda Station.
Gullinveckan avslutas den 8 juli med dans på lövad bana i Sanda bygdegårdspark.
Playboys orkester med Bernt Eklund (saxofon och sång), Bertil Gottfridsson (trumpet), Göran Cederlöf (saxofon), Mikael Carlsson (piano), Janne Persson (trummor) samt Bengt-Åke Jacobsson (bas) spelar jazz från 1950- och 60-talet.