I ett av husen ligger gårdens kafé och utanför sitter folk och njuter av kaffe och tillbehör i godan ro. Det är inte som på ett kafé inne i staden där alla fokuserar på samtalet med personen vid sitt eget bord. Här känns det som om alla sitter tillsammans.
En äldre herre slår sig ner bredvid en okänd familj, barn springer runt borden och det finns en gemenskap - trots att nästan alla är främlingar.
Började med skinn
På gården finns en butik där man bland annat säljer lammskinn.
- Vi började 2009 och folk som kom för skinnen gick runt på gården och ville inte gå härifrån. Då fick vi idén att starta ett kafé. Nu kommer minst lika många för att fika, säger Ann Andersson, en av gårdens ägare.
Gården bär på en lång historia och mangårdsbyggnaden har anor från 1600-talets slut. Gården är modernt renoverad men mycket av känslan finns kvar.
Sommaren med Ernst
Sommaren 2009 uppmärksammades gården när Ernst Kirchsteiger kom och renoverade en flygel för tv4. Efter det blev gården lite småkänd i vissa kretsar och det kommer fortfarande folk som vill se "vad Ernst gjorde".
Trogna besökare
Emma 1,5 år, tycker om gården. Hon klättrar upp för vindstrappan med lite hjälp av Ann, och vilar sedan en stund i lekhörnan. Emmas favoritsysselsättning är att mata kaninerna, men i dag har hon hittat en dockvagn som hon kör runt gårdsplanen med i hög fart. Familjen Lindblom Zackrisson brukar komma förbi Pavalds.
- Vi bor i närheten på sommaren och brukar cykla hit för att fika. Det är kul att allt är hembakat. Vi är här minst en gång i veckan, säger mamma Katarina.
Familjen är trogna besökare sedan flera år tillbaka.
- Vi kom hit första gången när de precis hade öppnat och har kommit varje år sedan dess. Det är alltid lika trevligt. När släkt och vänner hälsar på tar vi alltid hit dem, det är så mysigt här, säger Katarina.
På Pavalds bedriver man ekologisk lammproduktion och där finns också höns, kaniner och lamm. Allt fikabröd är hembakat och de försöker att använda så mycket råvaror som möjligt från gården.
- Vi vill visa att man kan använda en gård till mycket. Allt i kaféet följer den naturliga tillgången, rabarber kör vi när det finns och sedan blir det vinbärssäsong, säger Ann.
Gården är öppen från midsommar och fram till den 12 augusti.
- Förutom detta har vi vanliga jobb, maken är träslöjdslärare och jag är sjuksköterska i Visby. Vi gör det här på vår semester, säger Ann.
Inspireras
Ann är uppväxt på Pavalds och för sex år sedan flyttade de dit. Gården har cirka 100 besökare per dag.
- Det är kul att det är både gotlänningar och turister som kommer. I år har det varit ett guldbröllop och ett 70-årskalas. Vi träffar mycket trevligt folk och de inspirerar oss och hjälper oss att bli bättre, menar hon.
En gård för alla
Gården sköts av paret Ann och Birger Andersson.
- Vi driver varandra och gillar att hitta på nya saker. Vi kompletterar varandra. Det finns så mycket att göra, men vi har roligt under tiden, säger Ann och ler.
Hon tror att många lockas av avskildheten och naturen på landet.
- Det finns ett lugn på gården som jag tror många saknar i sin vardag. Det är så stressigt överallt annars. Även när det är mycket folk är det tyst och folk vandrar sakta och tar sig tid för att bara vara i nuet.