Långa applåder åt korta filmer

Andra pris. Tre studenter vid högskolans manusskrivarlinje tog hem andra pris i Noomaraton: Jon Strömberg, Calle Lindholm och Leo Långström.

Andra pris. Tre studenter vid högskolans manusskrivarlinje tog hem andra pris i Noomaraton: Jon Strömberg, Calle Lindholm och Leo Långström.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2009-09-11 04:00
- Det gäller att vara utvilad om man ska klara av att göra en film på ett dygn. Man arbetar 24 timmar i ett sträck.
Tipset från Emil Kieri kan vara värt att lyssna på. Han regisserade "Syster och bror" som i går vann första priset när kortfilmstävlingen Noomaraton avgjordes på Gotland för första gången.
Förutom att vara utvilade tog medlemmarna i det vinnande laget god tid på sig att diskutera idéer. Efter fyra timmar hade man ett manus klart, och sedan tog inspelningen drygt sex timmar. Resten av tiden gick åt till redigeringen.
Juryn med Lena Bogegård, Länsteatern, läraren Hanna Jonason från Elfrida Andréegymnasiet, och biografföreståndaren på Borgen, Jonas Sallmunds, var mycket förtjust. "En ömsint och poetisk film som verkligen berör" tyckte juryn som dessutom berömde ett skickligt hantverk.
Tävlingen kantas av regler - ett givet tema, tre givna inspelningsplatser och tre attribut. Årets tema var "det sa bara klick", och platserna skulle vara vid en häck, på en mötesplats och bakom en dörr. En ballong, smink och gräddfil måste finnas med.
Det vinnande laget lyckades uppfylla alla kriterier utan att filmen kändes tillgjord. Smink och gräddfil smögs elegant in i handlingen, och ballongen användes på ett sinnrikt sätt för att framhäva broderns karaktär. Den tafatte brodern bar på en ballong hela filmen.

Samtliga i det vinnande laget studerar vid Högskolan på Gotland, och det gör även trion i laget Ljudlöst diskotek som kom tvåa med "Jag, Fredrik och picnicsen".
- Vi inspirerades av Täppas Fogelbergs barnprogram, så vi började tävlingsdagen med att gå på Katthemmets loppmarknad för att hitta rekvisita, berättar Jon Strömberg.
De hittade en docka, Fredrik, och med den improviserades en historia fram.
- Vi hade en annan idé med tre karaktärer, men vi var inte så många i laget att den gick att genomföra, berättar Calle Lindholm.
"En film i bästa Bolibompastil" tyckte juryn om filmen.
Ylva Liljeholm, verksamhetsansvarig vid Film på Gotland, var med och startade Noomaraton på fastlandet för nio år sedan. Hon var mycket nöjd med premiären på Gotland.
- Vi fick in fler bidrag än vi räknat med, och kvaliteten var hög, säger hon.
De två vinnande bidragen från Gotland går vidare till finalen i Filmhuset i Stockholm den 26 november. Där väntar de vinnande bidragen från åtta andra regioner.
Gårdagens filmkväll på Roxy var inte slut efter de nio bidragen i Noomaraton. Gotlands kortfilmsfestival tog vid med 13 filmer. Man tävlar i tre klasser, men i år ställdes den äldsta klassen (över 22 år) in på grund av för få bidrag.
Yngsta klassen (0-16 år) vanns av Romaskolan 9B (8B när filmen gjordes). Klassens film heter "Kärlek med förhinder" och är en mix av humor och allvar. Förutom blommor och diplom vann man ett biobesök för hela klassen.
Den lite äldre klassen (17-21 år) vann Sebastian Gårdhagen med en leranimation. "Hunden Gandhi" heter filmen som nu går visare och tävlar vid Novemberfestivalen i Trollhättan.
Oskar Törnström, Gotlands högskola, Ylva Liljeholm Film på Gotland samt filmarbetaren Elinor Isenberg ingick i årets jury, som även delade ut sitt specialpris. I år gick det till Minik Daorana Julén för filmen "Guldgruvan". Filmen är en dokumentär fick beröm för fin närvaro och känsla.

Under gårdagen förhandsvisades även Ulf Malmros nya komedi "Bröllopsfotografen" som har biopremiär den 12 oktober. I en paus mellan kortfilmerna berättade Elinor Isenberg om sitt arbete inom filmvärlden. För närvarande är hon engagerade vid inspelningen av de nya Anna Jansson-filmerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!