Kvinnorna tar plats på Medeltidsveckan
2010 var det tänkt att Medeltidsveckans tema skulle vara senmedeltid. Men Gotlands Museum lyfter fram kvinnorna i år, och de har under planeringen av Medeltidsveckan kommit att ta allt större plats.
Årets Medeltidsvecka inleds söndagen den 8 augusti och pågår sedan som vanligt under vecka 32. För dem som vill medverka gick anmälningstiden ut för två veckor sedan, och på kansliet arbetar man för fullt med att pussla ihop årets program.
- I år kom många anmälningar in ovanligt tidigt. Det tyder på ett stort intresse av att vara med, säger Marie Flemström som börjar tycka att det 60-sidiga programbladet känns trångt.
En nyhet för året är gycklargruppen Narren, som sätter upp familjeföreställningen "Skönheten och odjuret" på tornerspelsarenan. Två spelkvällar planeras, båda med start efter mörkrets inbrott för stämningens skull. "Skönheten och odjuret" bygger på den gamla folksagan, förstärkt med eld och pyroteknik, dans och nyskriven musik.
En av veckans trotjänare, gycklargruppen Jauvet, har meddelat att gruppen ska upplösas. Men som tur är håller Jauvet sin final under Medeltidsveckan. Gruppen startade 1997 och fick till Medeltidsveckans 25-årsjubileum uppdraget att sätta upp ett mysteriespel.
Poeta Magica är en annan grupp som troget gästat Medeltidsveckan. I år firar gruppen 20-årsjubileum med en stor konsert i S:ta Karin.
I år blir det premiär för VVS på Medeltidsveckan. Förkortningen står för Veckans Väpnar Styrka, och bakom den styrkan döljer sig föreningar som varit med många gånger tidigare - Gutars bågskyttar, Styringheim, Gillet S:t Olofs yxa, Gutniska gardet och Pro knekt. Tillsammans arbetar de med en föreställning som ska framföras på tornerspelsarenan.
Medeltidsmarknaden ska bli mer barnvänlig. I år medverkar en dansk grupp som kommer att spela dockteater på marknaden.
Vad händer då med temat senmedeltiden? För Gotlands del var det en tid då danska länsherrar tog sig stora friheter med skatter och tullar, och även bedrev sjöröveri i Östersjön. Länsherrarnas framfart bidrog till att Lübeckarna stormade Visby 1525.
Några år senare, under 1530-talet, genomfördes reformationen på Gotland av den danske kungen Kristian III.
Katolska kyrkan blev luthersk, nunnor och munkar övergav sina kloster och kyrkorna började förfalla.
- Ja, visst är det en spännande tid. Vi får se vad vi mäktar med, säger Marie Flemström.
Medeltidsveckans program kommer att läggas upp på internet, där det växer till sig under våren. Det kompletta programmet ska vara klart i juni.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!