Det är första gången Stefan och Åsa Wramner anordnar kvarnvandring. För två år sedan köpte de sitt sommarställe i Burs som i dag kryllar av smultron längs med kanterna. På den lilla gårdsplanen står en vacker gammal stolpkvarn från 1904. Denna typ av kvarn, där hela kvarnhuset vrids efter vinden, var ofta gårdskvarnar och användes för husbehovsmalning.
Paret Wramner tyckte det var dags att visa upp sin kvarn och tänkte att en kvarnvandring passade bra.
Krabbelur i kvarnen
Inne i kvarnen står två sängar och uppe på övervåningen ytterligare en säng. På den ligger ett fårskinn och bredvid sängkanten ligger några ungdomsböcker. Här bor dottern Natalie, elva år, som precis har bjudit på en smarrig krabbelur med jordgubbar i. För er som inte vet vad krabbelurer är kan det jämföras med plättar, fast de är tjockare och sötare och tillagas med fördel i ett stort stekfat över öppen eld.
Kvarnvandringen är åtta kilometer lång.
- Vi börjar vid Herta badplats och vandrar upp till nutidens väderkvarnar, vindkraftverken. Sedan följer vi bergskammen (i folkmun kallad burgen) till vår kvarn, där tar vi en paus och grillar. Därefter fortsätter vi till en kvarn som bevarats tack vare Burs hembygdsförening. Därnäst går vi vidare till det lilla fiskeläget Krakstäde, där det finns möjlighet att ta ett svalkande dopp i havet. På vägen tillbaka till Herta passerar vi hamnen och de pittoreska små fiskebodarna vid Herta fiskeläge. Sammanlagt tar turen cirka fyra timmar, berättar Åsa.
Ideella krafter
Vatten- och vindkraft har i århundraden drivit kvarnar på Gotland. Som mest fanns det, i slutet av 1800-talet, omkring 450 väderkvarnar. I dag är bara tiotalet av dem verksamma på Gotland. Ett mindre antal drivs även för husbehov och några kvarnar underhålls av ideella krafter.
- Enligt hörsägen i bygden så maldes det för sista gången i samband med andra världskriget. Därefter förföll den och på 1970-talet monterades kvarninredningen ner. Kvarnhjulen återfinns numera som bord i trädgården.