Kunskapen om helande och helhet
I vintras, under det andra utbildningsåret, tillbringade Aron Hejdström fem månader i Indien, i främst den nordliga provinsen Ladakh.
- Jag sökte upp saker, organisationer, människor, letade efter viktiga saker att berätta, säger 23-åriga Aron Hejdström som också läst journalistik på Folkhögskolan i Hemse.
Nu vill han visa vad han hittade, i fotoutställningen "Sowa rigpa - med två tusen års erfarenhet i fingertopparna".
Berättare, kan man säga, är i mångt och mycket läkare och andra verksamma inom den tibetanska läkarorganisationen Ladakh Amchi Sabha.
Genom dessa, vill Aron Hejdström - och stöttande organisationer - ge en bild av svenskt internationellt bistånd.
- Det är ett så diffust begrepp. Det här är en del av det det kan leda till, om man ger pengar till en biståndsorganisation.
Kunskap är oerhört viktigt, menar Aron Hejdström och talar om exempelvis "perspektiv", "upptäckarglädje" och "det globala samhället".
- Om man inte har något att jämföra med, är det inte så konstigt om det går åt fel håll.
Aron Hejdström hoppas att hans utställning inspirerar besökarna.
Dels vill han att de ska känna att man kan göra sådant som han gjort - lära, uppleva och berätta - även om man inte är professionell inom något sådant område.
Dels vill han att de ska känna lust att lära.
- Jag vill att de ska vilja förstå, ta reda på - allt! Allt är viktigt att förstå. Inom buddhismen säger man att "okunskap är roten till allt ont". Då menar man allt, även fysiska sjukdomar.
Tycker man om att lära, då tycker man också om människor och då blir det ett bättre samhälle, menar Aron Hejdström.
Nu läser han etnologi på Högskolan på Gotland, även det ett led i strävan mot ökad - och spridd - kunskap.
- Om man ska berätta historier måste man förstå hur folk funkar.
Nästa projekt, hoppas Aron Hejdström, blir en resa till Afrika. Föreningen Fältbiologerna har sökt pengar från Sida, för att tio medlemmar ska kunna åka på en miljökonferens där i februari 2007, som en del av ett samverkansprojekt mellan regionerna Östersjön och Victoriasjön. Besked väntas snart.
Resan kunde genomföras med stöd av Sida, biståndsorganisationen Framtidsjorden och en av dess medlemsföreningar, Ladakhs vänner. Att det sedan blivit en fotoutställning är också Röda korsets förtjänst.
Det innebär bland annat att utställningen i januari kommer att flyttas till först Kupan i Hemse, sedan till Kupan i Visby.
Fotnot: En fältbiolog är en person som studerar djur och växter i deras naturliga miljö.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!