Kultursatsning för unga
Målet är att barn och ungdomar ska nås av kultur i alla former och under hela uppväxten, och i det kulturpolitiska programmet som antagits av fullmäktige på Gotland är de unga en prioriterad grupp.I går presenterades en alldeles färsk sammanställning "Barn och ungdomskultur, bokslut 2009" av kultur- och fritidsförvaltningen i samarbete med barn- och utbildningsförvaltningen.Det är för andra gången detta arbete görs, ett sätt att synliggöra för allmänheten och som ett eget kvitto på den verksamhet som bedrivs.
Karin Nyström, chef för det nya "Pedagogiskt Mediecentrum Gotland" ser positivt på kommunens framtida arbete med kultur för barn och unga.
Foto: Petra Jonsson
Samarbetssatsning
Det var en optimistisk skara som trots vikande anslag och bidrag till ungdomskulturen berättade om nya sätt att arbeta och skapa möjligheter för kulturprojekt, inte minst inom skolan.
Alla var också överens om att den här sammanställningen är ett viktigt instrument, även om den inte beskriver volymer och kronor, för att synliggöra kulturens betydelse för den unga generationen.
- Men kanske viktigast är den här sammanställningen som personalvårdare för alla som jobbar med ungdomskultur och att ha något att hålla i handen när man argumenterar med politiker och ekonomer för exempelvis kultursatsningars betydelse i skolan eller föreningslivet, säger Madeleine Nilsson.
- Det är också ett kvitto på den verksamhet som bedrivs ihop med alla de samarbetspartners som är involverade i kultursatsningar för unga, säger hon.
Det senare verkar vara den nya trenden inom de olika kulturområdena, där exempelvis kulturkonsulenterna gör ett stort jobb med att söka pengar ur olika fonder och att söka samarbeten med en mängd olika organisationer.
"Som Bergman"
Det berättades i går om flera lyckade, men också kommande satsningar. Till de lyckade hör bland andra "Kultur i skolan" där Kulturrådet satsat ganska mycket pengar på kultursatsningar på högstadieskolorna, något de i framtiden vill sprida även till mellanstadieklasserna och om projektet "Reflex" där förskolebarn fått möta konsten i samhället.
Monika Wigren Blomquist, som jobbar med bland annat skolbio, berättade om projektet "Som Bergman" där ett stort antal lärare på Gotland med pengar från Svenska Filminstitutet skapat en metodsamling för att ta tillvara den inspiration som Ingmar Bergman efterlämnat på ön.
Till kommande stora satsningar hör bland annat eu-projektet "Ö-barn" ett filmprojekt mellan högstadielever i Finland, Estland och Sverige där de fått pengar till extra lärarresurser och medel för att besöka varandra.
Mycket verkstad
- Det är högstadiet på Klinteskolan och Hemse Högby som ingår i projektet och de skall få lära sig de filmiska verktygen för att sedan skapa ett utbyte med deras filmer, berättade tillförordnad filmkonsulent Ylva Liljeholm.
Gemensamt för alla konsulenter och pedagoger är att de blivit bättre på att hitta nya samarbetspartners och hitta nya lösningar för finansiering.
- Så vi tycker att det fortfarande är mycket verkstad för de pengar som finns även när tjänster försvinner från kommunen, säger Karin Nyström.
- Vi har hittat nya sätt att arbeta och det jobbas mer strategiskt.
Andra året
Arbetet med att sammanställa all kulturverksamhet för barn och unga är fortfarande i sin början.
Detta är andra året och redan nästa år när det ska göras en ny sammanställning. Då finns ett ännu bättre verktyg att analysera hur verkligheten ser ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!