Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth kom till Gotland med regeringens nya satsning i portföljen - Kulturarvslyftet. 4 400 personer i landet ska beredas anställning med lönebidrag.
- Det passar oss perfekt, säger Gotlands Museums chef Lars Sjösvärd.
Gotlands museums ledningsgrupp diskuterade på tisdagsmorgonen museets omflyttning av föremål i samband med att magasin säljs och lösöret samlas i ett större magasin på Visborgsslätt.
Det är ett gyllene tillfälle att sortera, fotografera, dokumentera och katalogisera. Men museet saknar resurser.
Men så kom nyheten om Kulturarvslyftet, en satsning som innebär att arbetet kan bli av ändå. Regeringen satsar drygt en miljard kronor 2012-2014 för att sysselsätta personer som lämnat sjukförsäkringen efter lång tid och har funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. De ska främst arbeta med digitalisering, inventering och vård.
- Det här kommer perfekt i tid för oss. Vi kan säkert sysselsätta 7-8 personer, plus arbetsledning, säger Lars Sjösvärd.
Lena Adelsohn Liljeroth räknar med att de 4 400 platserna kommer att utnyttjas.
- Jag hoppas verkligen det. Vi satsar sedan flera år tillbaka tio miljoner kronor årligen på kulturarvs-IT. Den verksamheten har visat att det finns behov av fler insatser, säger hon.
Kulturområdet utnyttjas redan flitigt för att sysselsätta personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Drygt en fjärdedel av Gotlands museums personal är lönebidragsanställd. 2009 fick museet drygt 1,6 miljoner kronor till de tjänsterna, visar en sammanställning som Kulturrådet gjort.
- Kulturområdet lämpar sig väl för den här satsningen. Det är riktiga jobb, och det tränger inte undan andra från arbetsmarknaden, säger Lena Adelsohn Liljeroth.
Satsningen finns med i budgetpropositionen. Nästa år satsas 335 miljoner kronor.
- Pengarna kommer att finnas tillgängliga redan från årsskiftet, så arbetet med ansökningar måste komma igång direkt, säger Lena Adelsohn Liljeroth.
Satsningen riktar sig inte till kommunala och statliga kulturinstitutioner, och till ideella organisationer och föreningar inom kulturområdet.
Riksantikvarieämbetet får en central roll i satsningen.
Ämbetet ska administrera bidragen och även ansvara för att de som bereds plats får utbildade handledare.
- Riksantikvarieämbetet behöver säkert rekrytera att par personer som bara arbetar med administrationen av bidragen, men om de jobben hamnar i Visby är för tidigt att säga något om, säger Lena Adelsohn Liljeroth.