Det räcker för att säkra institutionernas verksamhet, men det ska förhoppningsvis bli en del över till nya satsningar.
I går lämnade Gotlands kommun över sin regionala kulturplan 2011-2013 till Statens kulturråd. Planen är underlag när Kulturrådet fyller koffertarna för de fem regioner som från årsskiftet får ett ökat ansvar för den lokala kulturen.
Senast i morgon ska de fem regionerna, förutom Gotland även Skåne, Västra Götaland, Halland och Norrbottens län, ha lämnat in sina kulturplaner. Skåne har redan aviserat att man vill ha 20 miljoner kronor extra av staten, och nu höjs farhågor om att det kommer att bli huggsexa om pengarna.
Frågan är om Gotland formulerat en plan som står sig i konkurrensen.
- Vi har en tydligt plan, och de indikationer vi fått hittills säger att vi ligger rätt till, sade Lars Danielson när han presenterade planen vid gårdagens kulturfrukost.
Lars Danielson slog direkt fast, att den nya koffertmodellen inte ger utrymme för några storslagna satsningar. I stället handlar det om att trygga den verksamhet som finns i dag, och därutöver hoppas på en blygsam tilldelning.
- Vi har fått kriga för våra bidrag varje år, men våra institutioner står ändå på en skakig ekonomisk grund. I första hand vill vi säkerställa deras verksamhet, sade Lars Danielson som liknade institutionerna vid "en helig ko".
- Institutionerna är mycket viktiga för vårt kulturliv. Har vi proffs så blir resten också bra, tillade han.
Viktigast i planen är alltså att säkra stödet till institutionerna - länsteatern, Gotlands museum, Gotlandsmusiken, Arkivcentrum, hemslöjden, länsbiblioteket och Film på Gotland. Där utgår kommunen ifrån att man får en årlig indexuppräkning under de tre år planen gäller.
Utöver det hoppas Gotland på att få pengar till en rad nya tjänster. Hembygdsrörelsen behöver ett professionellt stöd i en arkivkonsulent och en kulturarvskonsulent, den sistnämnda stationerad på Gotlands museum med ansvar att knyta ihop länsmuseets verksamhet med lokala museer och hembygdsföreningar.
Musik, teater och konst måste också stärkas med konsulenter.
- Många har beklagat sig över att konsulenter bara kostar en massa pengar, men när vi arbetat med kulturplanen har vi insett vilken betydelse de är. Konsulenterna är våra sambandsofficerare, som behövs för samverkan mellan proffs och amatörer, sade Lars Danielson.
Lars Danielson verkar ganska säker på att den gotländska kulturkofferten kommer att innehålla 40-45 miljoner kronor, hälften från staten och hälften från kommunen.
Men ännu återstår många beslut. Först när riksdagen klubbat budgeten för nästa år är statens del säkrad, och kommunens del blir klar först när kommunfullmäktige tar sin budget den 29 november. Innan dess ska kommunstyrelsen ta ställning till kulturplanen.
Statens kulturråd ska sedan göra sin fördelning mellan regionerna. Först i början på nästa år står det klart hur mycket pengar Gotland kan kvittera ut.
Kulturkoffert-pengar till institutionerna viktigast
Den gotländska kulturkofferten kommer att innehålla 40-45 miljoner kronor.
Utöver att säkra stödet till institutionerna finns en rad andra förslag i kulturplanen:
Ett scenkonsthus för länsteatern och Gotlandsmusiken. En förstudie görs 2011, och arbetet slutförs 2012-2013 av en projektledare som sedan sannolikt blir chef för verksamheten.
Ett årligt bidrag för att säkra Länsdansen.
En heltidstjänst som kulturarvskonsulent från 2011.
En ny tjänst som arkivpedagog vid Arkivcentrum införs 2011.
En ny tjänst på halvtid från 2011 för att främja hemslöjden.
En ny tjänst på heltid som museipedagog med inriktning på konst.
Att verka för att ett designcentrum etableras.
En musikkonsulent på halvtid från 2012.
En teaterkonsulent på halvtid från 2013.
Digitalisera en landsbygdsbiograf om året från 2011.
Säkra stödet till Bergmanveckan och Bergmancentrum.