Kulturell eldsjäl
Årets eldsjäl, utnämnd av Svenskt kulturarv, är Marita Jonson på Gotland.Från Körsbärsgården i Sundre sprider hon sin entusiasm och kreativitet.Ord, bild och handling tycks vara ett för hennes insatser på det kulturella fältet.
Marita Jonsson. I år är hon utnämnd till Årets eldsjäl av Svenskt kulturarv. Arkivfoto: MAgdalena Olsson
Foto: Magdalena Olsson
Länsantikvarie, styrelseordförande på Svenska institutet i Rom, ordförande för Kungliga konsthögskolan, styrelseledamot i föreningen Pro Venezia, drivande kraft bakom Medeltidsveckan på Gotland och dito i arbetet som ledde till att Visby utsågs till världsarv.
Det är tyngd bakom Marita Jonsons meritförteckning inom det kulturhistoriska området. Som författare och fotograf är det erfarenheter som hon bär med sig och utvecklar. Om en person född 1943, fyrabarnsmor och farmor, är det kanske lätt att tänka sig en mer tillbakadragen tillvaro. Det gäller knappast för Marita Jonson.
- Nu när vi bygger en konsthall vid Körsbärsgården passar det bra att vara med i Svenskt kulturarv. Det är en förening som arbetar för att öka intresset för kulturhistoriska besöksmål i Sverige, förklarar Marita Jonson.
Nu är det tisdagskväll och sparröl på Körsbärsgården. Nära 300 kvadratmeter konsthall ska flankera Körsbärsgårdens trädgård, också den att njuta av för besökarna.
- Vi hoppas öppna konsthallen till kommande Kristi Himmelfärdshelg, säger Marita Jonson. För sommaren planerar hon nu utställningar med tema konstnärer, inte nödvändigtvis gotlandsboende, som inspireras av Gotland i sitt skapande.
På gång är den sista delen i den kommande kokboken "Smaka på Gotland". Marita Jonsons manus är klart med text om mat och matkultur på ön och recept av Fredrik Malmstedt på 50 kvadrat.
- Nu jobbar jag på en ny roman. Förlagskontakten är klar och jag skriver mot en deadline, jag behöver en sådan, säger Marita som inte vill avslöja något om innehållet.
Vi samtalar om den skapande processen och efter en kort fundering förklarar Marita Jonson att hon är en person som mer går i gång på en idé än att verka kontinuerligt med samma sak.
- När jag brinner för en idé, då försöker jag förverkliga den. Ofta behövs stöd och hjälp men om det inte finns, då gör jag jobbet själv, säger hon och personifierar samtidigt motiveringen till årets eldsjäl.
"Marita Jonson är inte främmande för något inom det kulturella fältet - det må gälla mat, miljö eller medeltid, Bellman, Linné eller en körsbärsgård. Med stora kunskaper och brinnande entusiasm gör hon på alla sätt kulturen levande" konstaterar juryn med bland andra förre riksantikvarien Erik Wegræus, direktör Meg Tivéus, journalisten och författaren John Chrispinsson.
Föreningen Svenskt kulturarv har 230 institutionella medlemmar som representerar över 300 kulturhistoriska besöksmål. Stipendiet till Årets eldsjäl delas ut till en person eller en organisation som utmärkt sig inom Svenskt kulturarvs verksamhetsområde. I år är det första gången som det delas ut till en gotlänning. Föreningen delar också ut ett institutionellt stort pris som 2007 gick till Länsmuseet på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!