Kultudralen rustar upp S:t Nicolai

STIFTARNA. Några av stiftarna, från vänster, ny för dagen nye musiechefen Lars Sjösvärd, Håkan Hagegård, Staffan Scheja, Alla Larsson, Inger Harlevi, Jan Larsson, Jan Lundgren och Magnus Endrell, Frimurarna, också ny stiftare för dagen.

STIFTARNA. Några av stiftarna, från vänster, ny för dagen nye musiechefen Lars Sjösvärd, Håkan Hagegård, Staffan Scheja, Alla Larsson, Inger Harlevi, Jan Larsson, Jan Lundgren och Magnus Endrell, Frimurarna, också ny stiftare för dagen.

Foto: Bengan Zettergren

Kultur och Nöje2008-03-04 04:00
Nu ska det göras!
Ett antal kända personer har satsat 10 000 kronor var och bildat ett bolag - Kultudralen AB.
Syftet är att rusta upp S:t Nicolai ruin. Och det snart.
Diskussionerna om vad man ska göra med S:t Nicolai ruin har varit lika många som försöken till penninginsamlingar med samma syfte. Men det har mest tagit tid.
Nu har ett antal kända personer tröttnat på långbänken. De satsar 10 000 kronor var och bildar ett aktiebolag - Kultudralen. Lite längre fram i år blir det en nyemission där alla intresserade får möjlighet att köpa aktier. Stiftarna hoppas på 300 - 400 intresserade.
De första som satsar pengar på Kultudralen är Lennart Koskinen, Inger Harlevi, Pigge Werkelin, Max Hansson, alla Visby samt Ainbusk, När, Staffan Scheja, Stockholm, Håkan Hagegård, Sunne, Jan Larsson, Vamlingbo samt Allan Larsson, Vamlingbo och Stockholm. Förre kommunalrådet Jan Lundgren är interimistisk ordförande.

*
Kultudralen presenterades i går under ett seminarium i Visby, och fick omgående ett par nya stiftare.
- Vår målsättning är att få ihop 1,5 miljoner kronor. Bolaget ska arbeta för att upprustningen kommer igång.
Totalt kommer det hela förmodligen att kosta 20-30 miljoner kronor, säger Jan Lundgren.

*
Pengar som bolaget ska försöka få ihop. Det är också bolaget som kommer att äga den utrustning som ska anskaffas.
- Vi är ett non-profit bolag, det vill säga ett bolag utan vinstintresse. Därför kan vi söka pengar från såväl offentliga som privata källor, säger Jan Lundgren.
Med upprustning menas här att i ruinen skapa skydd för väder och vind för såväl artister som publik, samt att ge artisterna loger, några sådana finns inte i dag. Dessutom ska det bli ny scen och nya bänkar för publiken.
Konsertpianisten och en av stiftarna, Staffan Scheja, har sedan ett 20-tal år tillbaka, arrangerat festivaler i S:t Nicolai ruin.
- När vädret är fint är det norra Europas vackraste konsertlokal! I ruinen finns också en särskild sorts andlighet.

*
Förre finansministern (s) Allan Larsson är en av stiftarna.
- Vår uppgift blir att se till så att sådana som Staffan Scheja kan spela i ruinen. Den har ju utgjort spelplats under 100 år!

*
Han säger också att stiftarna vill göra 1200-talets ruin till en attraktiv musikteaterscen med hjälp av 2000-talets möjligheter.
Begreppet Kultudralen står för både kultur och katedral, "historia och framtid".
Det är länsmuseet som står bakom Nicolaiprojektet vad gäller att arbeta fram riktlinjerna för upprustningen och till våren hoppas man kunna engagera arkitekter, som ska ha synpunkter på hur en upprustning kan se ut.
Projektledare är Ulrika Mebus, som i går ledde ett seminarium om "kulturhistorisk värdering" av S:t Nicolai kyrkoruin.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!