Kovik-museet firar 60 år
Under andra hälften av 1940-talet for han kors och tvärs över Gotland, oftast per cykel, för att samla föremål med anknytning till gotländskt fiske. Strömmingsgarn, barkflöten, sjöstövlar och mycket, mycket annat.
Bland de första bodarna som möter Kovik-besökaren är dem från Fide och Grötlingbo, bägge med flistak. Lysstången, som med sin eld kunde vägleda fiskarna, är hämtad från Hablingbo.
Foto:
Den cyklande samlaren var Erik Olsson, ung konstnär och fiskareson vid Kovik där hans pappa Kal-Ole hade varit fiskare i många år. Erik insåg att det var hög tid att ta tillvara minnena från den gamla fiskeepoken. Akti jär mair än makti, brukade han säga och menade att det var viktigare att vårda och bevara än att äga och ha makt.
Det var också runt Eriks köksbord hemma vid Kovik ett gäng entusiaster - sockenborna Edvin Norragård och Helmer Larsson var några av dem - en februarikväll 1950 beslutade att bilda föreningen Gotlands fiskerimuseum.
Inte bara småprylar
Erik Olsson kunde redan från början bidra med en hel del. De cirka 250 föremål han samlat in skänkte han nu till museet. Det var inte bara småprylar. Här fanns också "Jungfrun", den tvåmänning som tillhört hamnfogden Knut Ekman på Gnisvärd.
Och här fanns tre strandbodar, inte minst Norragård-boden som Erik fått för att använda som målarateljé men som han istället fyllde med sina insamlade föremål.
Sakta men säkert växte museet upp, båt efter båt, bod efter bod kom till. Fick man inte köpa bodarna och flytta dem till Kovik byggdes rekonstruktioner. 1965 kompletterades museet med ett strandkapell.
Idag innehåller museet ett 20-tal bodar, flera gamla båtar och runt tusen mindre föremål.
Här får du en uppfattning om hur fisket fungerade förr i tiden, hur man arbetade och levde.
Men Kovik är också en plats som är vacker, härligt rofylld och stämningsmättad - och där Erik Olssons ande på något vis fortfarande lever kvar.
Populär badstrand
Kovik-stranden har också blivit populär för både surfare och badande.
På söndag håller museiföreningen sitt traditionella årsmöte mitt bland de gamla bodarna där förhandlingar blandas med mysigt kaffedrickande och dragspelsmusik. I år kommer dessutom byggnadsvårdaren Stefan Haase att finnas på plats för att berätta om de gamla bodarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!