Konstnären som hittat hem
Aira Lee skapar sina "målningar" med ett stycke tyg samt nål och tråd. En handfast process som blivit hennes sätt att uttrycka både färg och form.Just nu visar hon för första gången tolv års skapande broderi på Langska huset i Visby.
Sedan ett år tillbaka bor och arbetar Aira Lee i Visby. Utställningen på Langska huset är första gången hon visar upp tolv års arbete med nål och tråd.foto: bengt valentinsson
Foto:
Hon hade länge funderat på att visa upp sina bilder och bruksföremål, men inte hittat rätt omgivning förrän nu.
Här visar hon sina symbolladdade bilder och det är genusperspektiv som gäller. Hon reagerar mot männen som skrivit vår historia och vill gärna diskutera de stora livsfrågorna.
Hon sticker inte heller under stol med att hon inspirerats av måleriet i våra kyrkor som genom århundranden burit vårt gemensamma kulturarv till eftervärlden. Ett antal ikonliknande broderier bär vittnesbörd om detta men också grafik.
Nål och tråd
Aira Lee hittade broderiet som formspråk när barnen var små. Temperamåleriet krävde långa förberedelser och kunde inte avbrytas hur som helst. Det kunde broderiet och hon hade det ständigt med sig, ofta på sina många resor.
Med nål och tråd har hon fångat västerlandets konstutveckling och definierat sitt eget liv, här och just nu, på dukar, kläder, väskor och kuddar.
Det är en nyfiken och vitt berest konstnär som nu äntligen hittat hem. Visby är det ställe hon sökt och längtat efter och där hon nu fått arbetsro mitt i det rika kulturlivet.
Hon hade levt ett ganska kringflackande liv, från uppväxten i norra Karelen och alla senare platser, Grekland, England, Marocko och Frankrike. Vid sidan av sitt konstnärliga skapande har hon arbetat som skräddare och tillskärare, men framför allt som pedagog, något hon fortsätter med under helgerna på den här utställning då hon bjudit in till workshops i broderi på Langska huset.
Ängeln i Lau
En freskmålning av en ängel i Lau kyrka har också satt igång hennes kärlek till grafiken och på Langska huset visar hon variationer på detta motiv i ett antal fotopolymerer - en helt giftfri grafisk teknik som hon gillar.
De grafiska bladen som hon tryckt på syrafritt papper och sedan behandlat med schellack, ger pappret en pergamentsliknande yta och känsla.
Bakgrundsbelysta i ett av Langska huset fönster ger "Ängeln i Lau" ett skimmer av flyktighet.
Missa inte Aira Lees utställning på Langska huset som kan ses till och med 29 april.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!