Konst i domkyrkan förstärker det andliga

Domkyrkan sticker ut och överraskar. Överraskar oss gotlänningar. Överraskar de många besökarna. Nu med 27 bilder i kyrkorummet av Livet, så som det tar sin början för oss alla. Lennart Nilssons unika och världsberömda bilder.

Vad passar sig bättre i ett kyrkorum än Lennart Nilssons bilder om livets utveckling, menar Lennart Lindgren i detta debattinlägg. foto: thomas Fors

Vad passar sig bättre i ett kyrkorum än Lennart Nilssons bilder om livets utveckling, menar Lennart Lindgren i detta debattinlägg. foto: thomas Fors

Foto:

Kultur och Nöje2010-09-11 04:00
Nu startar också en diskussion inom kyrkan om lämpligheten att Domkyrkan är en arena för konst. På lördag sker ett samtal om detta. Är det konstigt med konst i kyrkan? Är det önskvärt att världen så påtagligt tränger sig in i kyrkorummet? Påverkas rummets andlighet av de många besökarna?
Den pågående utställningen handlar om bilder som berör och väcker nyfikenhet.
Den begynner med en fartfylld bild av spermier som målmedvetet simmar mot målet. Avslutas med en fantastisk bild av fostrets hjärna. En bild i djupaste rött som för en tid har ersatt antependiet på altaret.
Ett överraskande och djärvt grepp. Däremellan märkliga bilder av fostrets utveckling, det som är du och jag.

Där liv och död möts
Var passar väl livets utveckling bättre att belysa än i ett kyrkorum?
Det rum där liv och död möts och där så mycket däremellan sker i många människors liv. Att ge utrymme för reflektion över livets uppkomst i en miljö som lyfter tanken.
Tidigare visades i Domkyrkan en utställning om mobbning, Via Dolorosa, av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Upprörande bilder om barns utsatthet i vårt samhälle. Med en parallell berättelse om den utsatte Kristus. Kristus som mobbades av sin samtid och tvingades bära sitt kors till Golgata, Via Dolorosa.

Andlighet
En stark parallell som fick de många besökarna att reflektera och beröras. Förstärkt av kyrkorummet, av andligheten.
Många skolklasser besökte utställningen. Eleverna gick tysta runt i kyrkan och skrev efteråt ner sina tankar på lappar som var tillgängliga för besökare.
Tankar och budskap som ibland var förtvivlade, hjärtskärande rop på hjälp: Mina lärare, mina kompisar, varför har ni övergivit mig!

Kyrkan förnyas
Även Kristusbilder från olika delar av världen har visats i en utställning. Hur Jesus uppfattas, upplevs, i andra samhällen och i vårt samhälle.
Gav tankar och insikt om religionen som en kraft i samhället.
Domkyrkan har uppmärksammat Förintelsens minnesdag med konst som kopplat till de grymheter som skedde under nazitiden, bland annat i Auschwitz.
Sammantaget en rad intressanta och tankeväckande konstutställningar under det senaste dryga året.
Det räcker inte i vår tid med den traditionella högmässan och förkunnelsen med näring i Bibeln för att beröra de många människorna.
Kyrkan förnyas på flera sätt, ja. Men en ny dimension är konsten och de starka bilderna i kyrkorummet. Då finns kyrkan plötsligt i tiden som en kraft för att möta utmaningar i närsamhället och i världen.

Ro och näring
Det är uppenbart att detta nya oroar och det är väl inget fel att kyrkobesökare blir överraskade och i någon mån utmanade.

Skapa ro
Så som de hittillsvarande konstutställningarna utformats förstärks upplevelsen av kyrkorummet.
Där behöver vi påminnas som Livet och det Samhälle där vi lever.
Låta andligheten såväl skapa ro som ge näring till konstruktiva tankar. Skapa samhörighet och livslust.
Låt Domkyrkans kyrkorum få förbli en plats där människan får fatt på sitt liv också med hjälp av konst. Där andligheten förstärks och ger människor styrka.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!