Konsertversion klar för uruppförande

Text och musik till en musikal om den ryska invasionen av Gotland 1808 ligger klart - men det fattas två miljoner kronor för att förverkliga föreställningen.

En bit på väg. Eva Sjöstrand tänkte sig att berättelsen om den ryska invasionen skulle bli en musikal. Nu är musik och text klara och i morgon uruppförs en konsertversion. Musikaldrömmen lever dock vidare...

En bit på väg. Eva Sjöstrand tänkte sig att berättelsen om den ryska invasionen skulle bli en musikal. Nu är musik och text klara och i morgon uruppförs en konsertversion. Musikaldrömmen lever dock vidare...

Foto: Tobias Wallström

Kultur och Nöje2012-03-09 04:00

I väntan på den finns ett tillfälle att höra sångerna och musiken. I morgon uruppförs de då en konsertversion av "Ryssn’n kummar" ges på Wisby strand.

Journalisten och kulturpristagaren Eva Sjöstrand tog 2005 sats för att ha en musikal klar till 200-årsminnet av invasionen. 2007 gav hon upp tanken på en musikaluppsättning under minnesåret, men fick ändå materialet klart under 2008.

"Ryss’n kummar" består av gotländsk och rysk folkmusik som Eva Sjöstrand skrivit nya texter till. I centrum står Dora och Greten, två gotländska kvinnor som slog följe med den ryska hären efter det att den landstigit i Grötlingbo.

Förra året fick Mats Nilsson - tonsättare, dirigent och medlem av Kungliga filharmoniska orkestern - uppdraget att arrangera musiken. Efter att bland annat ha jobbat med "Cats", "West side story", "Annie get your gun" och "Kristina från Dufvemåla" har han en bred erfarenhet av musikaler - och han gillade Eva Sjöstrands material.

Nu finns ett 50-tal stycken arrangerade. I lördagens konsertversion sjunger Signe Ahlsten rollen som Dora, och Gretens sånger framförs av Malin Karlsson.

På scen kommer även Visby vokalensembles ledare Thomas Ekelöf att agera som Borodin, adjutant åt befälhavaren Bodisco. Och Johan Carlström som ortodox präst (iförd autentiskt skägg).

Konserten är ett samarbete mellan Gotlandsmusikens blåsorkester, Visby vokalensemble och Musikalkompaniet. I väntan på musikalversionen är Eva Sjöstrand berättare - för dagen beväpnad med en rysk sabel.

- En rysk soldat bytte till sig mat mot sabeln vid en gård i Bäl, berättar Eva Sjöstrand.

Målet är förstås att "Ryss’n kummar" ska sättas upp som musikal. Och det finns långt framskridna planer på det.

Till invigningen av den nya konsertarenan i S:t Nicolai har styrelsen för Kultudralen önskat sig något nyskrivet gotländskt, och "Ryss’n kummar" passar som hand i handske - även om 200-årsminnet passerats.

Det saknas dock pengar.

- För att göra en uppsättning bör vi minst spela 10-15 föreställningar, vilket innebär att vi måste erbjuda de ungdomar som är med sommarjobb, säger Erik Skagerfält som räknar med att projektet kommer att kosta minst två miljoner kronor.

- Det låter som en jättebra idé. Att få göra "Ryss’n kummar" som ett sommarjobb vore jättekul, säger Signe Ahlsten.

Under Finska kriget landsteg ryska styrkor under ledning av Nikolaus Bodisco i Grötlingbo den 22 april 1808. Styrkan marscherade till Visby och annekterade sedan ön under nära en månad. När en svensk flottstyrka ledd av konteramiral Rudolf Cederström anlänt till Gotland den 14 maj kapitulerade ryssarna två dagar senare och återvände hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!