Konflikter inom ledningen av "Den rörliga bildens språk"
Det går att läsa i en revisionsrapport som gjorts på uppdrag av barn- och utbildningsförvaltningens chef, Peter Molin.
Problemen med otydligt ledning av programmet med de olika inriktningarna: filmgymnasiet och scenskolan har lett till konflikter och samarbetssvårigheter. Problemen har drabbat undervisningen så att eleverna inte har fått den utbildning de har rätt till och som erbjudits när de sökte. Programmet lyder under Elfrida Andréegymnasiet och har riksintag.
"Det finns (---) stor otydlighet i vilken ledningsstruktur som ska råda mellan gymnasiechef, skolledning vid Elfrida Andréegymnasiet samt ledningen vid Rörliga bildens språk. De genomförda intervjuerna visar att det finns ett stort gap mellan den formella och den informella ledningsstrukturen rörande RB" skriver revisorerna i sin rapport.
*
Bristerna kan i stort sammanfattas så här:
- Programmet bedrivs inte som ett program utifrån fastställda mål.
- Eleverna erhåller inte den utbildning de har sökt till.
- Det saknas planer för programmets utveckling framåt.
- Samarbetet mellan chefnivåer, mellan ledning och personal, mellan personal samt mellan ledning, personal och elever fungerar inte tillfredsställande.
- Vidtagna åtgärder kring psykosociala arbetsmiljöproblem har inte givit tillräckliga effekter.
Revisorerna föreslår att skolan ska tona ner uppdelningen i olika inriktningar och istället erbjuda ett sammanhållet program med gemensam ledning. Man bör tydliggöra roller och gränsdragningar i hela organisationen samt göra en budget- och verksamhetsplanering utifrån beslutade programmål.
*
Elevernas engagemang bör också tillvaratas på ett bättre sätt och man bör utarbeta rutiner för intern kontroll.
Efter att rapporten överlämnats till förvaltningen genomfördes omgående möten med föräldrar, elever och personal och nu finns en åtgärdsplan för att komma tillrätta med problemen.
*
Revisionsbyrån har intervjuat förvaltningsledningen och gymnasiechefen, skolledningen vid Elfrida Andréegymnasiet, personal och inriktningsansvariga vid filmgymnasiet och scenskolan, samt elever ur årskurs två. Utöver detta har man studerat styrdokument och informationsmaterial.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!