Kommunen tar helhetsgrepp på den framtida länsmusiken
Hur den framtida länsmusiken skall se ut har debatterats flitigt den senaste tiden, inte minst på dessa sidor.
Gotlandsmusikens framtid har debatterats flitigt den senaste tiden, inte minst på GT:s kultursidor. Här är det en av ensemblerna Sax on Four som spelar för en gotländsk skolklass. foto: GT arkiv/tommy söderlund
Foto: Söderlund Tommy
Kulturrådet har under flera år flaggat för dessa förändringar och att kommunen tar ett större ekonomiskt ansvar. Hur det ska bli är inte bara bara ett tyckande som vädras i debatten, det finns också tydliga politiska motsättningar inom kommunmajoriteten hur länsmusikuppdraget skall skötas.
Sedan flera år har de statliga pengarna för länsmusiken tankats bidare till Gotlandsmusiken, men detta vill nu kulturrådet att kommunen ser över och genererar i ett tydligt svar. Därför har kultur- och fritidsnämnden beslutat att snabbutreda frågan och belysa den utifrån all musikverksamhet på ön, exempelvis också ungdomsmusiken, folkmusiken, jazz, ur ett pedagogiskt perspektiv och inte minst från det kyrkomusikaliska hållet. Domkyrkomusiken satsar i dag dubbelt så mycket som kommunen ger Gotlandsmusiken i stöd, men då kyrkan tappar medlemmar är det inte givet att det förhållandet fortsätter.
*
För några år sedan initierade Kulturrådet den så kallade Orkesterutredningen, och även här hade Gotlandsmusiken en nyckelroll. Som en av landets allra förnämsta blåsorkestrar fanns tankar att utnyttja orkestern i hela landet vilket skulle skapa ekonomiska möjligheter att ge Gotland exempelvis stråkmusik i utbyte.
Men den utredningen gick i graven och är historia enligt vissa. Den lär återkomma i den stora kulturutredningen, menar andra. Ett val har hållits sedan Orkesterutredningen initierades och efter regimskiftet blåser nya vindar även hos Kulturrådet som också fått en ny styrelse.
*
Utredningen av det gotländska musiklivet kommer kulturchef Helna Wangefelt Ström att hålla i på uppdrag av kultur- och fritidsnämnden. Hennes tankar är att skaffa sig en referensgrupp inom musiklivet där Gotlandsmusiken blir en del, men arbetat har ännu inte gått igång.
-Från gotländsk horisont är det känsligt att bli av med professionella musiker, det kostar mycket att ta in musiker utifrån och alla synergieffekter som skapar ett bra sammanhang för öns unga musiker försvinner, exempelvis Symfoniettan, säger Helena Wangefelt Ström.
Men, och det kanske är den viktigaste punkten i utredningen, är om vi ska sätta likhetstecken mellan länsmusik och Gotlandsmusiken.
-Det positiva med den debatt som hittills förts är att den visar på ett stort engagemang både hos musikutövare och publik. Det är alltid bra med debatt även om det smyger in faktafel då och då, säger hon.
-Frågan visar att det finns flera bristområden inom det lokala musiklivet och till sist blir detta en demokratifråga där det inte bara handlar om vissa instrument. Det handlar om länsmusikuppdraget i stort och om att inspirera till musikutövande, säger Helena Wangefelt Ström.
*
Kulturnämndens ordförande Inger Harlevi (m) har redan deltagit i debatten och hon menar att länsmusiken skall gagna, främja och utveckla det gotländska musiklivet.
-Vi har ett rikt musikliv där Gotlandsmusiken är en viktig del, men vi saknar exempelvis stråkar. Därför är det bra att frågan utreds i grunden. Någon genomgripande beskrivning av vad som bäst utvecklar det gotländska kulturlivet har aldrig tidigare gjorts, säger Inger Harlevi.
Hon ser fram emot att klargöra huvudmannaskapet för länsmusiken i dialog med både Gotlandsmusiken och kulturrådet.
Lilian Edwards (m) är ordförande i Gotlandsmusiken och för henne handlar det i första hand om anslagen till Gotlandsmusiken som hon anser har länsmusikuppdraget på Gotland. Hon hoppas också att den nya kulturutredningen återupptar Orkesterutredningen.
-Jag är livrädd för att vi måste börja varsla musiker, om vi börjar plocka i det lilla faller det stora, säger Lilian Edwards.
-Det skulle vara tragiskt när vi redan har så stor bredd på Gotlandsmusiken, säger hon.
Lilian Edwards välkomnar debatten, bra att folk reagerar, det är nämligen inte givet att Gotlandsmusiken finns för alltid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!