Kasslerbaletten fyller Ala bygdegård trefalt

Utgångspunkten är på ena hållet en bygdegård med knackig ekonomi. På det andra hållet finns en samling glada amatörer som vill och vågar ställa sig på scenen och bjuda på sig själva för att försöka skaffa inkomster.

Antikförundran. Här ser vi hur Yvonne Stenbom och Ingrid Lindkvist samspråkar och det råder väl ingen tvekan om att samtalet kretsar kring ett nattkärl. Foto: Mats Hemlin

Antikförundran. Här ser vi hur Yvonne Stenbom och Ingrid Lindkvist samspråkar och det råder väl ingen tvekan om att samtalet kretsar kring ett nattkärl. Foto: Mats Hemlin

Foto: Mats Hemlin

Kultur och Nöje2009-04-30 04:00
Ur den kombinationen kan det lätt uppstå en tradition som blir räddningen för bygdegården - och som dessutom skänker stor glädje åt både aktörer och en stor publik.
I dag handlar det om "Kasslerbaletten" i Ala, men det finns paralleller kring andra bygdegårdar.

1996 var ekonomin så pass dålig i Ala bygdegård att man inte hade pengar till elräkningen. Det var denna kris som gjorde att eldsjälen Ylva Pettersson började ringa runt till personer som hon trodde kunde tänka sig vara med och sätta ihop ett underhållningsprogram till förmån för bygdegården. Det gällde att väcka liv i en tradition som fanns sedan gammalt i socknen, men som hade dött ut.
- Hon ringde till de tåvligaste och modigaste, berättar Katarina Hedström.

Katarina är förutom en av de aktiva i underhållningsgänget - tåvlig och modig, alltså - också den som tar hand om biljettbokningarna. Det svar hon nu måste ge de som ringer är att alla utannonserade platser till de stundande föreställningarna är bokade. Det är fullt. Det får bli väntelista till en eventuell extraföreställning.
Ylvas rundringning för 13 år sedan ledde till att "Kasslerbaletten" skapades. Damerna i ensemblen spann vidare på ett Babben-skämt om att hon om hon skulle satsa på nätstrumpor skulle påminna om kassler.
Ala-kvinnorna skaffade 40 meter kasslernät från slakteriet och klippte upp i strumplängder men av outgrundlig anledning gick det bara att dra upp dessa nät till knäna.

Detta är historia. Till historien hör också att amatörernas första försök i Ala blev en publiksuccé. Bygdegården räckte inte till utan folk fick vända i dörren. Intäkterna räckte för att betala elräkningen men det fanns andra hål att stoppa i.
Frågan är väl om den viktigaste förklaringen till att det blev en fortsättning på den lokala underhållningen ändå inte var den glädje som aktörerna fann i det de hade dragit i gång och den uppskattning de mötte.

På Valborgsmässoafton är det premiär för årets kabaré. Det är nog den etiketten som rätteligen skall sättas på det som Kasslerbaletten håller på med. Det handlar om sketcher, ofta men inte alltid med lokalt och aktuellt innehåll. Och det handlar om aktuella sånger framförda till piano och gitarr.
Årets show heter av icke helt klarlagd anledning "Bröstarvingarna" och den handlar bland annat om besparingar inom barnomsorgen, risken för att skada sig när man sysslar med dans, Antikförundran, Björn Ulvaeus bygge på Furillen parat med en förhoppning om att andra prominenta personer i stället skall slå sig ner i Ala. Och mycket annat.
Föreställningen spelas också 1 och 2 maj. På scenen framträder Ingrid Lindkvist, Anne-Marie Richardson, Bertil Karlsson, Ingemar Nyström, Yvonne Stenbom, Eva Magnusson, Sonja Karlsson, Elisabet Ahlby, Mia Lehrberg, Marie Svensson, Ylva Pettersson och Katarina Hedström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!