Kärleksdrama i kulturbrottet

I Hide kulturbrott möts erfarna skådespelare och unga stjärnskott från Scengymnasiet, Gotlands musikalkompani och Solklintskolan i en dramatisk musikteater med ett minst sagt aktuellt ämne - Gotlands stenindustri.

Kärlek. Skådespelerskan Matilda Tjerneld och musikalartisten Isak Bendelin skildrar den komplicerade kärlek som uppstår mellan huvudkaraktärerna Sonja och Torsten.

Kärlek. Skådespelerskan Matilda Tjerneld och musikalartisten Isak Bendelin skildrar den komplicerade kärlek som uppstår mellan huvudkaraktärerna Sonja och Torsten.

Foto: Emma Härdin

Kultur och Nöje2012-08-17 00:00

- Eld i berget! Ett varnande rop ekar över kalkbrottet. Tio stenarbetare kastar sig ner mot marken för att ta skydd. Repetitionerna av Hide - ett rockdrama, är i full gång och engagemanget brinner hos skådespelarna. Musikteatern baseras på Eva Sjöstrands intervjubok Nätterna var våra från 1996, som skildrar livet i och kring kalkbrotten under sent 30-tal, och kryddad med en fiktiv kärlekshistoria till musik av Peder af Ugglas.

Kärleksdrama

- Det är en mycket trovärdig kärlek, säger Karin. Huvudkaraktären Sonja bygger på en av Eva Sjöstrands intervjupersoner. Hon är en stark kvinna, som är engagerad i arbetarrörelsen och vill läsa och utvecklas intellektuellt. Hon möter den traditionella stenarbetaren Torsten, som inte är vidare förtjust i förändringar, och en komplicerad förälskelse tar fart.

Censurerad sanning
Pjäsen riktar sig främst till ungdomar och hälften av föreställningarna är reserverade för högstadieelever från hela Gotland. Eva Sjöstrand har skrivit ett antal böcker om Gotlands stenindustri och levnadsvillkoren runt kalkbrotten. Hennes efterforskning vittnar om inhumana arbetsvillkor med tolv timmar långa arbetsdagar och sex dagars arbetsveckor, om enorma klasskillnader som inte fick ifrågasättas och en starkt snedvriden människosyn.

- Det är en verklighet som oroväckande få känner till, säger Eva Sjöstrand. De stenarbetarhustrur som jag har intervjuat hade aldrig tidigare blivit frågade om den inhumana situationen de levde i. De enda som kan vittna om denna sanning tar snart med sig den ner i graven.

Värdefullt budskap
Föreställningen är även en stor eloge till den äldre generation som har kämpat för den arbets- och levnadsstandard som vi har i dag. Conny Vakare och Andreas Nilsson, som vi känner igen från ett antal Shakespeareuppsättningar på Romateatern, värdesätter föreställningens budskap.

- Det mest intressanta med föreställningen är att den uppmuntrar till eftertanke och reflektion kring hur bra vi har det i dag, säger Conny Vakare. Mycket av det vi i dag tar för givet byggdes upp på lokal nivå, och inte minst här i kalkbrotten.

Nya stjärnskott
Delar av rollbesättningen bor tillsammans i ett hus några hundra meter från scenen under repetitionsveckorna. Emil Apell, Magdalena Lindgren och Frida Dahlby kommer direkt från scengymnasiet

i Visby.

- Det känns fantastiskt kul att få komma ut i arbetslivet, säger Emil Apell. Det bådar gott för framtiden.

Alicia Fogelberg från Solklintsskolan i Slite har en högst personlig anknytning till pjäsens historia. Hennes morfar jobbade som stenarbetare i Hide kalkbrott.

- Det är fantastiskt att vara med i en uppsättning som behandlar den verklighet som han levde i, säger Alicia.

De sista veckorna innan premiären betyder ihärdigt och intensivt arbete för ensemblen.

- De senaste två veckorna har varit minst sagt intensiva, säger Conny Vakare. Det är ett tufft jobb att knyta ihop säcken men å andra sidan är det viktigt att låta det konstnärliga få utrymme för förbättring.

Premiär, lördag den 18 augusti kl: 20:00.

Söndag den 19 augusti kl: 14:00 och 20:00.

Måndag den 20 augusti kl: 18:00 och 20:30.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!