Kända matskribenter besöker Visby

Nästa helg på Primörpremiären arrangeras också en matboksmässa på Almedalsbiblioteket.

Två av arrangörerna till Gotlands första matboksmässa, Helena Andersson på Almedalsbiblioteket och Susanne Welin-Berger från Livstek. foto: tommy söderlund

Två av arrangörerna till Gotlands första matboksmässa, Helena Andersson på Almedalsbiblioteket och Susanne Welin-Berger från Livstek. foto: tommy söderlund

Foto: Tommy Söderlund

Kultur och Nöje2009-05-14 04:00

Många berömdheter i kokboksbranschen, med olika former av gotlandsanknytning kommer att vara med - Anna Bergenström, Siv Key Nilsson, Håkan Larsson och Rune Kalf-Hansen.

Hur många titlar de gjort tillsammans är oklart, men alla har producerat läckra volymer för både öga och mage i stora och populära upplagor.
Denna första matboksmässa på Gotland kan bli en fantastisk helg för alla som gillar mat. Dels kan man besöka producenter och matställen runt om på Gotland och sedan få allt samlat i bokform på Almedalsbiblioteket.
Här får besökarna möjlighet att läsa och lyssna - men även smaka på.

Gotländsk anknytning
- När vi började göra en inventering av kokböcker och författare med gotländsk anknytning så blev listan lång. Hur många titlar det handlar om har vi inte riktigt kläm på, säger Helena Andersson på Almedalsbiblioteket och Susanne Welin-Berger från Livstek som arrangerar mässan tillsammans med Roland Salemark från Bokia.
Nu blir det inte bara kokboksförfattare från Gotland som deltar. Arrangörerna har också valt ut några andra guldkorn och så görs det en satsning på barn och ungdom på söndagen.
Gemensamt för hela arrangemanget är att slå ett slag för det ekologiskt odlade.
På lördagen får vi möjlighet att träffa Mia Öhrn, drottningen av hembakta läckerheter och Curt Nicklasson som berättar om "slow food" på Gotland. Elisabeth Johansson kommer att laga läckra desserter.

Välkänd matprofil
Rune Kalf-Hansen, kock i bland annat "Toppform" på tv kommer att tillaga primörer som du även kan smaka på.
Han har blivit en välkänd matprofil, precis som "Hemlige kocken" Mats-Eric Nilsson som väckt svenskarna genom att berätta om vad vi äter. han kommer naturligtvis att tala om det som är dåligt men också visa på en positiv utveckling.

Kokbokslegender
Gotländska kokbokslegender är numera Anna Bergenström, Siv Key Nilsson och vinkännaren Håkan Larsson som kommer att duka upp vin och mat i skön förening.
Under söndagen föreläser Lena Katarina Swanberg om långsam mat.

Gotländska seder
Professor Kurt Genrup om måltidsseder på Gotland och Gunilla Bogren om det specifikt fåröiska. Inger von Corswant berättar om tryffeln.
För de yngre kommer Rune Kalf-Hansen att laga mat tillsammans med Fjodor från Ebba Grön och Bolibompas Johanna Westman berättar om sina matböcker.
Sist men inte minst berättar Funda Özyurt om sina bok om rätter med bulgur.
Ett exklusivt program där de flesta avsmakningsprogrammen är avgiftsbelagda.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!