Japansk saga i Hau

Årets utställning, Kimono 5, i Hau Galleri har präglats av solens rike. Lena Nilsson Wärff har bett fem japanskor välja fem antika kimonos var som visas i galleriet.- Jag tror inte det finns något annat klädesplagg som är så starkt förknippat med ett land och en kultur som kimonon, säger hon.

Gengäld. Lena Nilsson Wärff hoppas kunna ge tillbaka för allt Japan givit henne. I bakgrunden: Göran Wärffs kimono.

Gengäld. Lena Nilsson Wärff hoppas kunna ge tillbaka för allt Japan givit henne. I bakgrunden: Göran Wärffs kimono.

Foto: Love Strandell

Kultur och Nöje2010-07-30 00:00
De hänger över hela galleriet i den gamla ladan. 26 kimonos (en tillhör Lenas man Göran Wärff) dinglar från taket. Det handgjorda traditionella, japanska plagget i bomull, siden, linne och ull.
- Vi var i ett japanskt tempel förra hösten under en nationell högtid då flera små flickor skulle välsignas. De var alla uppklädda i kimonos, liksom deras föräldrar. Då slog det mig vilket fantastiskt klädesplagg kimonon är. Det är både ett hantverk, en levande tradition och en konstart, berättar Lena Nilsson Wärff.
Sommarutställning
Väl hemma igen bestämde hon sig för att låta den traditionella sommarutställningen på Hau, handla om Japan och kimonos. Hon bad fem japanska vänner att försöka hitta fem antika kimonos var och sedan skicka dem till Sverige.
- Det var väldigt kul och intressant att få tag på dem. Jag letade på antikmarknader, i affärer och på nätet. Jag hittade många nya ställen som jag inte rört mig i innan, säger Yasuko Nagata, en av de fem japanskor som valde kimonos.
Tillsammans med dräkterna presenteras varje kvinna med ett unikt glasobjekt från Göran Wärffs ateljé.
Tatami Kilim-mattor
Utställningen innehåller också Lena Nilsson Wärffs Tatami Kilim-mattor, nio handvävda kelimmattor i tatami-mått (90 gånger 180 centimeter). Mattorna bildar väggar till ett litet rum med tre japanska stråmattor som golv. För att gå in där måste man ta av sig skorna, för i Japan har man aldrig skorna på när man är i ett tatamirum.
Lena Nilsson Wärffs japanska saga började 1993 då hon fick ett stipendium från den svensk-japanska stiftelsen och bodde under våren i Japan, för att ta del av konsten att tillverka papper. 1997 upprepades proceduren. Stipendium och vårvistelse i Japan under tre månader.
- Japan har gett mig så mycket och ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Japan och den japanska kulturen avspeglas i det mesta jag gör. Så det här är ett sätt att ge något tillbaka och kunna bjuda besökarna på en liten del av Japan.
Och hur kommer det sig att det yttras främst genom kimonos?

- Det är ett fantastiskt plagg med en enkelhet i skärningen. Jag kan inte komma på något annat plagg som förknippas lika starkt med ett land och dess kultur. Jämför med den svenska folkdräkten, hur många procent av befolkningen har en sån? Tio procent? Fem? Kanske inte ens det. I Japan används kimonon både i väldigt formella sammanhang, som bröllop, men också i vardagen. Det är mer än bara en tunn morgonrock, som man ibland kan få för sig här hemma.
Kimono 5 håller på fram till den 15 augusti. Galleriet är öppet tisdag till söndag, klockan 13-17. Samtliga kimonos är till salu.
Vägbeskrivning: Kör mot Fårösund. Vid Bunge kyrka tar du vänster. Efter fem kilometer ligger Galleri Hau på höger sida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!