Janos bjuder på mormors recept i nya matbok

Kultur och Nöje2006-10-04 06:00
Boken Matlådan ingår i LL-förlagets satsning att ge ut böcker i anslutning till Mångkulturåret under temat Mitt i Sverige. Det handlar om fotoböcker som gör nedslag i det svenska folkhemmet för att skildra vad som är på väg att hända där.
I boken Matlådan skildrar man dagens folkhem genom att låta människor dela med sig av olika recept samtidigt som man i personporträtt beskriver människan bakom receptet. Tolv personer porträtteras, de kommer från olika delar av världen och recepten i deras matlådor lär oss att laga allt från äggakaka från Skåne till majspaj från Chile.
Det finns gotländska inslag i boken också. I ett kapitel berättar Janos Szilasi om sin bakgrund och om uppväxten i Ungern under Sovjetväldet. Han kom till Gotland 1963 och är en känd keramiker på Gotland sedan många år, även om han numera är pensionär och har överlåtit keramikverkstaden till sina söner.
Han berättar om hur han brukar tänka på sin mormor när han lagar mat och det är också ett recept på en av hennes rätter som han delar med sig av i boken, paprikapotatis och grönsakssoppa med mannagrynsklimp.
Det är inte utan att det vattnas i munnen när man läser om alla goda maträtter. De flesta är enkla och kräver inte massor av dyra ingredienser. Det doftar från hela världen när man bläddrar i boken och syftet att motverka fördomar genom att ge fakta borde fungera på den mest fördomsfulle genom de fina porträtt som tecknas av författarna i anslutning till matrecepten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!