"Jag har aldrig sett någon rapport"

Förra chefen för kultur- och fritidsförvaltningen, Ulla Pettersson, dementerar med bestämdhet att någon rapport från Film på Gotland har mörklagts av kommunen.
- Jag har inte ens sett den, den blev aldrig klar, förklarar hon.

Kultur och Nöje2006-05-12 06:00
Någon total översyn av filmnäringen på Gotland har det heller aldrig varit tal om, enligt Ulla Pettersson.
- Det uppdrag som gavs var att ta fram ett underlag som skulle användas i arbetet med att skapa ett filmpolitisk handlingsplan, samt att man skulle se över organisationen av Film på Gotland. Men det vi talade om var några sidor, inte något större än så. Jag var inte helt omedveten om att arbetet tenderade att bli mycket större än det vi hade begärt, men jag fick bara fick se några skisser och utdrag, aldrig det färdiga resultatet.
Ulla Pettersson förklarar att eftersom resultatet av arbetet drog ut på tiden och inte höll tidsplanen, trots att man skjutit på deadline flera gånger, var hon tvungen att lägga över arbetet på en annan tjänsteman inom förvaltningen.
Därför fick Helena Wangefeldt Ström, chef för kulturavdelningen, ta över uppdraget.
- I samband med det förklarade jag att det självklart var lämpligt att ta med det av Ylva Juléns arbete som var klart. Ylva är en alldeles utmärkt inspiratör och lärare, som nu på högskolan, och det vore ju dumt att inte använda det material som redan fanns och bygga vidare på det.

*
Det var i april i fjol, då man hade ett möte med representanter för Film på Gotland, som ansvaret flyttades över från Ylva Julén till Helena Wangefeldt Ström.
Ylva Juléns beskrivning av detta möte är en annan.
Hon anställdes som verksamhetsledare och filmkonsulent vid Film på Gotland 2001 och har bakom sig erfarenhet av 20 års filmproduktion i Sverige och utomlands. När GT frågar henne om hur arbetet rapporterats till förvaltningsledningen svarar hon att det pågått en dialog med rapportering och större dragningar under arbetets gång och att Ulla Pettersson har varit väl insatt i det arbete som pågick där Gotandas alla filmanställda och sammanlagt ett 50-tal personer var inblandnde.
Arbetet är dokumenterat i Film på Gotlands verksamhetsberättelser (Film på Gotland ligger under kultur- och fritidsförvaltningen) bland annat den 2004 där översynen uttalat sägs vara det huvudsakliga uppdraget det året. Arbetet beskrivs också i beslutsprotokoll från regionala utvecklingsenheten och Mål 2 samt i protokoll från arbetsmöten med barn- och utbildningsnämndens och kultur- och fritidsnämndens presidier med anledning av planerna på ett mediepolitiskt handlingsprogram.
- Jag har hittills avstått från att kommentera det som hänt men Ulla Pettersson tvingar mig att tala, förklarar Ylva Julén.
- En färdig rapport förelåg vid mötet där indragningen meddelades. Översynen var inte tryckt men utskriven på dator med plats för kommentarer av kultur- och fritidsförvaltningen och Svenska Filminstitutet. Filminstitutet svarade över natten och vi arbetade in värdefulla synpunkter därifrån. Kultur- och fritidsförvaltningen har i dag, ett drygt år senare, ännu inte svarat mer än att "det skulle ha varit två A4 att klippa och klistra ur". Skälen till den plötsliga omsvängning kan jag bara gissa, här döljer sig kanske en intressekonflikt mellan privat och offentligt?

*
Ylva Julén berättar att arbetet utgick från Film på Gotlands uppdrag att främja, samordna och utveckla Gotlands filmsatsning och ställa den grundläggande frågan: hur kan Gotland få största möjliga utväxling av investerade medel inom området film?
- Syftet var att skapa en gemensam beslutsgrund, skala bort allt tyckande och fokusera på att skapa en insynsvänlig och långsiktig struktur för den gotländska filmsatsningen eftersom den var byggd i enskilda enklaver utan krav på samordning och öppenhet. I dag finns ett glapp som gravt handikappar den gotländska filmsatsningen mellan de högkvalitativa utbildningarna och Gotlands filmproduktion. Talang är en svårfångad produktionsresurs som vi i dag exporterar i stället för att vårda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!