Intressant men knappast kontroversiell

Intervjuad under sitt Sverigebesök nyligen kände sig författaren Kader Abdolah lite orolig för hur hans bok "Sändebudet" skulle mottas i den muslimska världen. Tål den en mer personlig tolkning av Mohammad?

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2010-03-10 04:00
Kader Abdolah fick sitt internationella genombrott med romanen "Huset vid moskén" som på en och samma gång lyckades binda samman en familjs öde med de dramatiska förändringarna när Iran bytte shahen mot ayatollor. Oavsett styre ligger religionen som samhällets fundament. Att Kader Abdolah vill utforska Mohammad och den lära som genomsyrar dagens Iran ter sig naturligt.

"Sändebudet" är en intervjubok i romanens form. Zayed, Mohammads adopterade son och den som nedtecknade Koranen, har ytterligare ett uppdrag. "Ingen kan förstå Koranen om man inte förstår Mohammad" inser Zayed, och beger sig ut för att intervjua dem som stod sändebudet nära.
Även om Zayed följde Mohammad som en skugga behöver han veta mer för att kunna göra sitt porträtt. Han uppsöker Mohammads första hustru Khadije, diktaren Aasha, slaven Balal som med sin vackra röst förkunnade Allahs budskap, köpmän och många andra.
Fram träder en tudelad bild. Först möter vi köpmannen och sökaren, som i 40-årsåldern får sin uppenbarelse på berget. Efter några år av misslyckanden i Mecka vinner han slutligen framgång i Medina. Den slutliga triumfen inträffar när han med svärdets makt återvänder och kuvar Mecka. Av sökaren på berget har det blivit en maktfullkomlig furste, som med våld är beredd att sprida sin religion i världen.

Det är många röster som får komma till tals i "Sändebudet". Men boken känns ändå inte särskilt kontroversiell. Att Mohammad hade många hustrur, rövade från Meckas handelsmän och utvecklades till en slipad härskare är känt från de historiska källorna. Som läsare önskar man sig ett tydligare ställningstagande från Zayed, men han gömmer sig mest bakom de intervjuades röster. "Sändebudet" är ändå en intressant bok, inte minst med tanke på den roll religionerna har i dagens stormaktskonflikter. Varje pusselbit som ökar förståelsen är välkommen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!